КНСБ иска работа за комплекса „Марица-Изток"

КНСБ иска работа за комплекса „Марица-Изток" | StandartNews.com

Стара Загора. "Изразяваме своята тревога и безспокойство от създалото се социално напрежение в комплекса „Марица-Изток" в резултат на намалено потребление на електроенергия", това се казва в официална декларация на регионалния съвет на КНСБ в Стара Загора, разпространена в четвъртък.

Мините вече изоставали с 3 млн.тона от януари досега в годишния си график за добив на въглища. Вече била съкратена една от смените и миньорите работели на двусменен режи. В принудителен отпуск били 1500 работещи във въгледобивното дружество. Напрежение и безпокойство имало и в топлоцентралитге, които също работели на минимални мощности.

 Синдикатите настояват да се спази постигнатата договореност с ДКЕВР в началото на март. Според нея намаляването на цените на електроенергията за крайните потребители няма е за сметка на промяната в микса, утвърден от регулатора и не би трябвало да има промяна в работата на въгледобивните предприятия и централите.

Това налага още преди избора на новия парламент да бъдат намален таксите за пренос, за да се възстанови износа на ток и енергетиката да се отлепи от дъното, смятат от КНСБ.

Декларацията е изпратена до служебния премиер и министъра на икономиката, енергетиката и туризма в служебния кабинет.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай