Кметско дуо на Джулая в Тутракан

Кметско дуо на Джулая в Тутракан | StandartNews.com

Кметове и артисти ще излязат на сцената заедно с фронтмена на "Юрая хип" в първото юлско утро на 2016 година. Купонът в чест на Джулай морнинг ще се вихри на брега на Дунава край Тутракан. Там за втора година ще си дадат среща хилядите почитатели на хипарската сбирка в чест на настъпващото лято и свободния дух.

Фронтменът на култовата банда "Юрая хийп" Джон Уолтън ще опъне жици на тазгодишния рок концерт. Негови бек вокали ще са двама прочути български кметове и председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Това обявиха бъдещите певци кметът на Тутракан д-р Димитър Стефанов и приятелят му Цонко Цонев, който като екс кмет на Каварна привлече култовите рокаджии към купона на българските хипита.

Идеята на градоначалниците да се изявят като вокалисти дошла естествено след като миналата година създателят на групата Кен Хенсли, който пя в Тутракан, ги поканил на сцената. Те се включили в рок шоуто без подоготовка, но обрали аплаузите на 15-хилядната публика. И тази година ще пеем, обявиха кметовете. Те и приятелят им Мутафчиев няма да се събират специално за репетиции, защото и тримата са рокаджии от десетилетия и стотици пъти на купони опъвали жиците и пели любимите си парчета.

Всеки е добре дошъл

Д-р Димитър Стефанов, кмет на Тутракан

- Д-р Стефанов, съобщихте, че на тазгодишното издание на Джулая в Тутракан ще се включите лично в концерта на Джон Лоутън.

- Да и няма да съм единственият кмет, който ще пее на сцената. Моят приятел Цонко Цонев, бивш кмет на Каварна, и нашият приятел Христо Мутафчиев ще са до мен. Тримата ще пеем като беквокали.

- Как ви хрумна тази идея?

- Дойде от само себе си. Ние вече сме го правили, но то беше импровизация. Миналото лято по време на фестивала "Огненият Дунав", когато Кен Хенсли пя по изгрев слънце на 1 юли, ние бяхме до него на сцената. Изпълнението ни беше успешно. Решихме тази година да повторим.

- Става ли вече Тутракан столица на Джулая в България?

- Ами ние надграждаме върху вече постигнатото. Миналата година на фестивала се събраха 15 000 души. Тази година чакаме още повече. Имаме заявки за гости от Турция, Италия, Румъния, България. Чакаме и всички български фенове на Джулая.
Започнахме подготовката още преди Нова година. Обадих се на Наско от Б.Т.Р. да питам ще се включат ли и те в концерта както миналото лято. Групата беше на турне в Япония, готвеха се и за пътуване до САЩ. Но провериха в програмата си и потвърдиха. После и Джон Уолтън каза да. И така след толкова класни музиканти, надявам се да стане добро шоуто.

- Какво целите с празника, който става традиция за града и общината?

- Искаме хората да чуят за Тутракан, да се заинтересуват и да дойдат в нашия град. Имаме древна история, много забележителности. Положихме усилия за създаването на съвременна туристическа инфраструктура. Всичко това ще има смисъл, когато се изпълни с живот, когато идват туристи. Всеки е добре дошъл. Ние се надяваме всички гости да останат доволни и всяка следваща година да водят нови приятели. Затова се стараем да обогатяваме местния туристически продукт. Купонът в чест на Джулая е едно от нещата, които искаме да станат емблема на Тутракан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай