Кметовете в Симитли стават кукери

Кметовете в Симитли стават кукери | StandartNews.com

Благоевград. Където е народът, там трябва да са и управниците. Това правило се стараят да спазват кметовете и кметските наместници в община Симитли по съвет на общинския управник Апостол Апостолов. Затова всички те стягат премените си от кожи за Фестивала на кукерските и маскарадните игри.

Шоуто на маскираните мъже, жени и деца ще се състои във втората събота на януари 2014 година. В района традицията на кукерските игри се пази ревностно и се предава от поколение на поколение. Най-масовото участие в този празник в целия Пиринския край е точно в Симитли. Първите сред равни в общината ще облекат одеждите на маскарада, за да прогонят злото и да пожелаят на жителите здраве, късмет и благоденствие.

Ръководителят на кметската кукерска група съвсем нормално ще е общинският кмет Апостол Апостолов. В близките дни той събира колегите си, за да разпределят ролите си, да уточнят костюмите и да измислят сценарий на своето участие във фестивала.

Събитието отдавна има утвърдено място в празничния календар на общината и събира многохилядна публика от цялата Благоевградска област. Кметовете и кметските наместници ще дефилират на стадиона в Симитли, но няма да участват в официалното класиране за най-добра кукерска група, за да не ги обвинят в корупция.

Идеята за кукерска група на управниците се роди по време на позакъснелия кукерски курбан на най-младата група в общината, тази от село Полето. Целта е да се покаже, че и в празник управниците в общината могат да са заедно с хората. Че споделят с тях не само тревоги и проблеми, но и веселието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай