Кметицата на Ябълковец купува лекарства на възрастните хора

Кметицата на Ябълковец купува лекарства на възрастните хора | StandartNews.com

Ябълковец. Освен административните си задължения кметицата на ардинското село Ябълковец Мюзейен Сюлейман помага на възрастните жители като им купува и лекарства.

„Тук никога не е имало аптека. Като ходя в Ардино вземам рецептите и купувам лекарства. Половината от хората в селото са пенсионери - трудноподвижни и с ниски доходи. Не могат за всяко нещо да пътуват до града", казва селският управник. Тя е трети мандат кмет в селото. Местните са доволни от нейната работа.

83-годишната Хабибе Юсеин е вдовица и живее сама. Има високо кръвно и придвижването й до Ардино е трудно. Всеки ден пие хапчета. Досега нито веднъж в селото не е дошъл лекар, за да прегледа възрастните. Баба Хабибе се надява поне веднъж месечно да идва лекар от Ардино.

„Нашата кметица е най-добрата в региона. Няма да я сменяме скоро", казва възрастната родопчанка.

На фона на обезлюдяването в повечето села, Ябълковец през последните години се оживи. Предприемчив бизнесмен превърна сградата на старото училище в хотелски комплекс с басейн, на разположение на гостите са велосипеди и АТВ за посещение на близките исторически и природни забележителности. Мястото е предпочитано за отдих и туристи както от страната, така и от чужбина.

„Сега селото ни е известно по цял свят", шегува се кметицата Мюзейен Сюлейман. По думите й голяма част от персонала на хотела са местни жители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай