Кметът на Струмяни: Микрево не е Катуница

Кметът на Струмяни: Микрево не е Катуница | StandartNews.com

Благоевград. На никого няма да позволя да предизвиква напрежение между българската и ромска общност с цел политически дивиденти. Това се казва в отворено писмо на кмета на община Струмяни Емил Илиев. Поводът за реакцията му бе напрежението в ромската махала на село Микрево, която остана без ток в събота. Стотина недоволни преминаха през селището и пред дома на управника, за да протестират. Те бяха на тъмно за няколко часа заради авария.

 

„Преди дни станахме свидетели на изопачаването на един огромен проблем на ромите в Микрево – електроподаването и изкуственото насаждане на напрежение между двете общности. За безапелационното спиране на тока от ЧЕЗ в ромската махала са сезирани всички държавни органи, но все още не е намерено решение. Защото много редовни платци от ромската махала са потърпевши от „кражбите" на ток от другите и не са длъжни да търпят реструктивни мерки. ЧЕЗ си измиват ръцете, защото подават толкова ток, колкото се плаща. Напрежението от недоставката на ток ескалира и аз като кмет не мога да не бъда на страната на честните и почтени ромски семейства, потърпевши от санкции, за които нямат вина", пише Илиев.

 

Припомня, че са назначени над 200 души от махалата по програмите за временна заетост, бетонирана е стена, благоустрояват се улиците, работи се активно с децата в детската градина и училището, има здравен медиатор и обществени възпитатели.

 

За съжаление проектът на община Струмяни за подмяна на водопроводната мрежа и бетониране на част от улиците в ромската махала по програмата „Растеж и устойчиво развитие на регионите" на Министерски съвет на стойност 580 хиляди лева не беше от одобрените.

 


„Но с магическа пръчка не можем да променим изцяло статуквото и все още много жители на ромската махала са в отчайващо и бедно състояние така, както и много български семейства. Не съм си и помислил да противопоставям едните на другите, защото това е против възпитанието и морала, против човешките ценности. И е странно как политически активисти влизат в ролята на „спасители". За мен такова поведение е безотговорно и призовавам всички жители към спокойствие, спазване на законите на държавата и да не се подават на провокации с цел политически дивиденти!", твърди в писмото Емил Илиев. Той е категоричен, че Микрево не е Катуница.

 

„Можем да живеем в мир. Разчитам на здравия разум на всички вас", смята общинският кмет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай