Кметът на Исперих вече не е под домашен арест

Кметът на Исперих вече не е под домашен арест | StandartNews.com

Исперих. Кметът на Исперих Байсим Басри, когото прокуратурата обвини в опит за убийство на длъжностно лице, е освободен от домашния арест, под който беше поставен. Мярката му за неотклонение е променена на парична гаранция от 3 000 лева, платена вече от неговите адвокати.

Арестът е отменен, защото досъдебното разследване срещу Басри е приключило и той вече не би могъл да му повлияе, обясни говорителят на окръжната прокуратура в Разград Милена Пенчикова. Очаква се обвинителният акт срещу градоначалника да бъде внесен в съда следващата седмица.

Кметът Басри бе арестуван в средата на април след бракониерски лов в правителствения резерват „Воден Ири Хисар", по време на който е стрелял по горските стражари. Той престоя кратко време в следствения арест, но заради честите хипертонични кризи, които налагали многократно да се викат медицински екипи по спешност, прокуратурата промени мярката му в домашен арест.

Излизането на Бейсим Басри на свобода повдига нови въпросителни пред местната власт в Исперих. В момента временното управление на общината е поверено на третия му заместник Бейсим Руфат, след като общинският съвет отказа доверие на определената от него първа заместничка Невин Скендер да се разпорежда в кметството, докато той отсъства. Скендер обжалва решението на общинарите и спорът вече е отнесен до ВАС.

Междувременно става ясно, че докато е бил алестуван Басри е ползвал полагащия му се годишен отпуск, който свършва на 3 юли. Според юристи няма пречка той да се върне на работа в началото на следващия месец, защото въпреки прокурорското разследване не е отстраняван от длъжност. Обвинителите изрично подчертаха, че кметът на Исперих е разследван и обвинен за деяние, което няма нищо общо със служебните му отговорности и затова отстраняване от изборния му пост не се налага.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай