Кметът на Добрич: Без коментар за разпределението на средства

Кметът на Добрич: Без коментар за разпределението на средства | StandartNews.com

Добрич. На път е да се разрази скандал между местна и централна власт, заради министерско постановление, с което стана ясно, че Добрич, както и Варна и Велико Търново, не получават средства за възстановяване на щетите от наводнението в нощта на 19 и 20 юни. Според решението на кабинета единствено село Северняк в община Крушари получава пари. От пресслужбата на община град Добрич, която е най-засегната разпространиха становище на кмета Детелина Николова, която заявява: "Съгласно Постановление 180 на Министерски съвет от 3 юли 2014 г. за възстановителна помощ при бедствия, Добрич не получава средства. Относно начина на тяхното разпределение, оставам без коментар. И все пак, ние продължаваме да описваме и оценяваме щетите и ще ги представим пред Междуведомствената комисия съгласно закона. Ако няма решение в полза на Добрич и неговите граждани, тогава ще изразя своята позиция".

От областна администрация информираха, че губернаторът Недко Марчев в изпълнение на писмо на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, с което е изискана да се предостави информация за оценка на щетите от наводненията през месец юни, е изпратил оценка на щетите по общини. От пресслужбата на областна администрация добавят, че "целта е да се кандидатства във фонд „Солидарност" на ЕС за получаване на помощ под формата на финансови вноски". В тази връзка, в писмото до областните управители, Йовчев уведомява, че според последните изменения на еврорегламент №661/2014 на ЕП, има възможност да се отправи искане до Фонда за солидарност от засегната от бедствие държава-членка не само за „голямо природно бедствие", но и за „регионално природно бедствие", като условието за получаване на помощ за него са „преки щети" над 1,5% от БВП на съответния регион по NUTS ниво 2.

Марчев бе категоричен пред "Стандарт", че до 11 юни той ще изпрати оценките на общините, като към 8 юни оценки са дали само три общини - Добрич – 28 630 000 лв., Добричка – 1 117 000 лв., Балчик – 882 410 лв., които той е изпратил до Междуведомствената комисия. Средствата са за разрушена и компрометирана инфраструктура, почистване, ремонт и корекции на речни корита, дерета и водосбори, възстановяване на частни домове и имущество, разчистване на засегнати райони, ликвидиране на последствията в транспорт, образование, здравеопазване и други. Марчев заяви, че разпределените средства на 3 юли, са по проекти, с които общини са кандидатствали в по-ранни периоди. "Фактът, че се искат тези справки, смятам, че ще се намерят средства въпреки лимитите на МС, да се отпуснат средства в най-кратки срокове средства на трите области", каза Марчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай