Кметът Камбитов откри Мемориал на свободата в Деня на Европа

Кметът Камбитов откри Мемориал на свободата в Деня на Европа | StandartNews.com

Благоеград. Мемориал в памет на жертвите на Холокоста, загиналите във войните и репресираните от комунистическия режим откри в Благоевград кметът Атанас Камбитов. Това стана навръх Деня на победата над хитлеристка Германия - 9 май, който е и Ден на обединена Европа. Паметникът се намира в градинката пред градската баня в центъра на града.

На тържествената церемония присъстваха посланикът на Израел у нас н.пр. Шаул Камиса Раз, президентът на Американския университет в Благоевград Майкъл Истън, общественици, представители на Съюза на репресираните. Организационният комитет по издигането на монумента се представляваше от благоевградския лекоатлет и участник в Олимпиадата в Москва през 1980 г. Йордан Янев. На Мемориала на свободата са изписани думите на убития от комунистическия режим поет Кръстъо Хаджииванов : Любов, правда, свобода!

На него има поставени четири плочи, на лицевата е стихът на поета-антифашист Кръстьо Хаджииванов, станал девиз на евроатлантическата общност. На другите три плочи са поставени християнският кръст, звездата на Давид и полумесец. Най-отгоре на паметника е поставен орел, който е символ на свободата. След офицалното откриване паметникът бе отрупан с венци и цветя.

 


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай