Кметъла изпече мъфини с миди

Кметъла изпече мъфини с миди | StandartNews.com

Велико Търново. Мъфини, щрудели, сухарчета и бутерки с миди изпече кмета на Каварна Цонко Цонев по време на фестивала „Житената питка" в Стражица. Той майстори вкусотиите заедно с готвачи от мидената ферма "Дълбока" цяла нощ. Не успя да се справи само с кроасани с мидена плънка.

За догодина Цонев, който заедно с екипа си раздаваше и прясно сварени миди на стражичани, се зарече да се представи с торта с миди.

Второто издание на фестивала „Житената питка", който общината организира на 16 октомври, по време на Международния ден на хляба и прехраната, балканската община Елена се представи с печива, аранжирани с еленски бут, а Тутракан с погачи изпечени с дунавска чига . Фестът носи името на едноименната приказка на известния детски писател Ангел Каралийчев, който е роден в Стражица.

27 щанда с над 300 вида погачи и кулинарни печива бяха изложили сръчните майстори. Жури с председател кулинарният спец Иван Звездев дегустира и оценява специалитети от тесто. За високия градус на настроението се грижеше известният шоумен Димитър Туджаров – Шкумбата. Една от атракциите бе погача, изпечена от майстор от село Сушица, с диаметър 80 см. Най-малкият участник в изложението бе 1-годишния Мариян от същото село. Гости на форума бяха делегация от побратимената община Балени от област Дъмбовица, Румъния, както и кметовете на общините Каварна, Елена, Лясковец, Бяла Слатина, Горна Оряховица, Тутракан, Луковит и Балени. Градоначалниците представиха в обособен кулинарен кът на кметовете изделия от своя край, които бяха приготвили с малко помощ от семейството си или от колеги в администрацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай