Кметъла черпи със суджук от миди

Кметъла черпи със суджук от миди | StandartNews.com

Велико Търново. Суджук от миди без пари раздаваше кмета на Каварна Цонко Цонев по време на празника на горнооряховският суджук. Кметъла беше донесъл няколко тави с миди направо от морето от мидената ферма "Дълбока" и ги готвеше на място в градската градина.

"За пръв път пробвам тази рецепта и се оказва, че е много сполучлива. Суджука е от кайма, която направихме от предварително сварени миди, след това ги смляхме на кайма и сложихме няколко вида подправки", разказа Цонко.

Морските суджуци почти изместиха традиционният горнооряховски суджук от празника. На скарата община Каварна се представи и с мидени шишчета с различен вкус като най-нетрадиционните бяха подправени с кокос.

Междувременно кмета на Горна Оряховица Добромир Добрев беше разрязал гигантският 20-метров суджук изработен от "Родопа-96". За изработването му технолозите са използвали 120 кг суровина. Суджукът е произведен от говеждо месо и подправки, по стара традиционна рецепта. На откритата сцена в парка през целия ден се изявяваха самодейни състави от Общината и гости.

Акцент на кулинарния фестивал тази година е върху опазването на околната среща. Празникът се предава и на видеостена в центъра на Горна Оряховица. Най-интересна беше играта суджукарски дартс при който се търсеше най-точният стрелец със стрелички който да уцели пресен суджук.

Празникът се провежда за втора поредна година в рамките на проект „Мостове към бъдещето", който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма Регионално развитие" 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.
Иван Иванов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай