Кмет вдига музей на опълчение в казарма

Кмет вдига музей на опълчение в казарма | StandartNews.com

Благоевград. "Благоевград заслужава и ще има национален музей на Македоно-Одринското опълчение и освободителните борби за обединение на България". Това заяви за "Стандарт" кметът на общината Атанас Камбитов. Градоначалникът е разказал идеята си на видни историци и учени, които категорично са го подкрепили и насърчили да я реализира възможно най-скоро.

Сградата ще се намира в бившата казарма на града. Преговорите собствеността на земята да се прехвърли на общината от Министерството на отбраната са на финала.

"Благоевград и България трябва да имат такъв музей. Всяка свобода се извоюва с много жертви. Убеден съм, че тук е мястото на един национален музей на Македоно-Одринското опълчение. Затова трябва да положим усилия в тази посока. За да не забравяме историята си, за да може младите да се докоснат до подвига на предците си, дали живота си за свободата и обединението на отечеството", заяви Камбитов. О

бщината вече направи първата стъпка в тази посока. Градският парламент взе решение кметството да закупи частен исторически архив за 50 000 лева. Продавач на ценните документи и снимки от освободителното движение на Пиринска Македония е Александър Пелтеков, в архива има и много бюстове, измайсторени от покойния скулптор Крум Дерменджиев. Собственикът на историческа документация е отказал сделка с Македония за доста по-висока сума.

"Такъв музей в Благоевград ще привлече много наши и чужди туристи. Защото хората искат да се докоснат до историята, да видят истината отпреди векове", твърди градоначалникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай