Кмет стана гид до ваната на самодивите

Кмет стана гид до ваната на самодивите | StandartNews.com

Симитли. Кметският наместник на симитлийските села Мечкул и Сенокос Христо Димитров стана екскурзовод по неволя на нашенци и чужденци. Почти всеки ден има гости, които искат да разгледат чудесата в региона.

"Задължително посещаваме братята Кирил и Методий, създатели на азбуката ни. Става въпрос за огромна скална композиция, която е кръстена на тях, тъй като ликовете им сякаш са изваяни в камъните от невидима сила. Огромен скален град пази от зло селата ни", разказва кметът екскурзовод. В близката река Яна са издълбани няколко корита от светъл гранит, те са досущ като вани, в които се къпали самодивите. По скалните корита няма нито един ръб, толкова добре са измайсторени.

Някога тук е имало древно светилище, минавали са кръстоносците, римските и тракийските пътища и турската поща. Край Мечкул е минавал и пътят на виното. На кръстопътя на еликсира на боговете и на цивилизацията някога е имало плодородни лозови масиви. "Двамата светци Кирил и Методий се виждат много ясно. Гордеем се, че край нашето село е този природен феномен. Целунати сме от Господ. Идват много туристи от страната и чужбина, за да ги зърнат. Лично ги водя из тези чудни и свети места. Затова сам финансирам издаването на някои рекламни материали, за да популяризираме тези наши забележителности", твърди кметският наместник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай