Кмет и шеф на ОбС поздравиха читалищни дейци

Кмет и шеф на ОбС поздравиха читалищни дейци  | StandartNews.com

Днес читалището в Гоце Делчев празнува 150-годишен юбилей

Своя 150-годишен юбилей отбелязва днес Народно читалище "Просвета – 1865" в Гоце Делчев. "Светилникът на Неврокоп", както е наричано то от мнозина, е едно от най-старите в страната, създадено от будни неврокопчани, жадни за знание и култура. Кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов и председателят на общинския съвет Ангел Гераксиев изпратиха поздравителен адрес до членовете на читалищното настоятелство и самодейците при читалището.

„Щастливи и горди сме, че можем да ви приветстваме по повод 150-я юбилей на нашето читалище. Една впечатляваща годишнина, с която могат да се похвалят малко читалища в страната. Народно читалище „Просвета - 1865" е повече от институция. То е нашият Неврокопски светилник - пазител на българската духовност и традиции, школа по родолюбие, център за образование, култура и възпитание в патриотизъм. Ние имаме с какво да се гордеем - от читалищната сцена през годините тръгнаха редица творци, които разнасят славата на родния ни край не само из цяла България, но и по света!", се казва в поздравителния адрес.

Градоначалникът и председателят на местния парламент са категорични, че читалището е онова място, което ни показва, че българщината и нашите традиции са живи, те са съхранени и ще се предават и занапред. Всички школи и самодейни състави работят активно и много успешно. Те са доказателство за това, че българските традиции и фолклор са пазени и обичани в нашия край.

Двамата пожелават на бившите и настоящите читалищни деятели, на самодейците, да са здрави, щастливи и все така мотивирани да пазят българщината и традициите на Неврокопския край, както и досега.

"Продължавайте вашето будителско дело с този нестихващ ентусиазъм! Предайте на идните поколения обичта ви към изкуството и традициите, за да я има България!", пише още в адреса.

За Община Гоце Делчев подкрепата на културата и традициите е приоритет. Местната власт винаги е оказвала голямо съдействие на Народно читалище „Просвета - 1865", дейността му се финансира постоянно, а ежегодно се обновява и допълва библиотечният фонд. Тази година чрез община Гоце Делчев в читалището бе реализиран проект, с който се изгради външен асансьор и сградата бе пригодена за хора с увреждания. Проектът бе на стойност 53 000 лв., финансиран от Агенцията за социално подпомагане, като 13 000 лв. от сумата бе съфинансиране, осигурено от кметството. Изготвен е още един общински проект, който предвижда реконструкция и цялостно обновяване на сградата на читалището.
Тържественото отбелязване на 150 години читалищна дейност в Гоце Делчев е днес с празничен концерт, който ще бъде от 18.00 часа в Дома на културата. В него ще участват Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци - Гоце Делчев и Националният ансамбъл за народни песни и танци „Танец" – Скопие, Македония. На събитието ще присъства ръководството на община Гоце Делчев, бивши и настоящи читалищни дейци и самодейци, гости от страната и чужбина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай