Кмет и съветници бранят съда си от закриване

Кмет и съветници бранят съда си от закриване | StandartNews.com

Кметът на община Каварна Нина Ставрева е изпратила писмо до Висшия съдебен съвет, с което настоява да не се закрива Районния съд в Каварна, съобщиха от морското кметство. В подкрепа на становището на кмета на последното си за годината заседание общинските съветници в морската община приеха Декларация, с която се обявяват против закриването на съда. В нея съветниците подчертават, че затварянето на съдилището може да доведе до икономии в бюджета на страната, но ще натовари бюджета на гражданите и ще намали степента им на доверие към съдебната система.

През юли тази година ВСС прие мерки за оптимизация на съдебните структури, като се предвижда намаляване на техния брой в отделните области, както и закриване на някои административни структури на съдебната власт. В следствие на тези мерки трябва да бъде закрито едно от двете районни съдилища в Балчик или в Каварна. Така за да получат справка или да защитят правата си, хората ще трябва да пътуват до друг град. Значително ще бъде затруднена и нотариалната дейност. В декларацията си Общинския съвет на Каварна изразява и опасенията, че една такава административна крачка ще задълбочи тенденцията за миграция на населението от града.

Не на последно място от общината отбелязват, че в писмото си до ВСС Нина Ставрева е подчертала голямата натовареност на съда в Каварна и е заявила готовността на общината в лицето на кметския екип и Общинския съвет да предоставят на ВСС за безвъзмездно използване сграда, която е общинска собственост. Така ще бъдат намалени разходите за издръжка на Районния съд и може да отпадне необходимостта от неговото закриване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай