Кмет чака жандармерията с 23 кила мръвки

6 специализирани екипа вече охраняват села с бум на битовата престъпност във врачанско

Кмет чака жандармерията с 23 кила мръвки | StandartNews.com

Враца. Кметът на печално известното с грабежите врачанско село Малорад Петър Гарвански посрещна жандармерията с 23 кила мръвки. Но за подмазване не става и дума. Просто местният управник е принуден да съхранява отговорно месо и салами. Те били иззети при акция на полицията в неделя от местен магазин, защото са с неизяснен произход.

 

Сили на жандармерията от Плевен и Монтана се включиха в охраната на най-проблемите населени места във Врачанско. Шест екипа ще пазят села в общините Козлодуй, Борован, Бяла Слатина и Роман, където според интерактивната карта на полицията има бум на битовата престъпност. Във всеки екип има по трима служители на жандармерията и полицаи от областната дирекция на МВР във Враца, съобщи главен инспектор Валентин Найденов, началник на специализираното управление в Плевен. Планът им за действие обаче остава таен, за да не го надушат и апашите. Екипите потеглиха точно в 10 часа в понеделник от Борован под зоркия поглед на тумба местни роми. Според тях операцията може да има някакъв ефект, но той ще е ден до пладне. В общината безработицата е 70 процента, а само шестима социално слаби са наети да правят оборка и да чистят улиците от снега по програма за заетост.

 

„Имаме деца и щом няма работа, ще крадем, няма да ги оставим гладни", отсичат циганите. За разлика от тях, кметовете не са толкова скептични. Според тях респектът от денонощното присъствие на полиция и жандармерия в селата ще даде положителен ефект. Не е без значение и предвиденият тотален контрол на пунктовете за старо желязо и на заложните къщи, където крадците осребряват плячката си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай