Клисарова: Варна е мястото за здравен туризъм в България

Клисарова: Варна е мястото за здравен туризъм в България | StandartNews.com

„Защо Плевен да е центърът за здравен туризъм в България?! По подходящо място от Варна няма и това мога да го докажа. Не само защото имаме летище и добри условия за настаняване на хората за здравен туризъм, но имаме и комуникации и инфраструктура". Това каза на пресконференция днес във Варна проф. Анелия Клисарова, независим кандидат за кмет на града. Тя припомни, че преди дни министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че Плевен има всички дадености да бъде център за здравен и конгресен туризъм.

„Това специално отношение към Варна ли е?! Има ли Плевен летище? – Няма! Има ли минерални извори? – Май нито един. Във Варна и региона има 40 минерални извора. Още от римско време имаме най-големите римски терми на Балканите. Колко са хотелите в Плевен? По официални данни на статистиката са 28 места за настаняване – не е казано дори хотели, а места за настаняване. А за климата - нито планина, нито море, а и много големи тепмпературни разлики", коментира още проф. Клисарова. И добави, че не бива да пренебрегваме наличието на модерни болници и здравни центрове в морския град. Във Варна е и една от най-големите болници – УМБАЛ „Св. Марина" с добрите си специалисти.

Проф. Клисарова посочи пътя, по който не само държавата, а и община Варна, може да реализира проекти, свързани с развитието на града като център за здравен и лечебен туризъм. „От 2014 година има трансгранично споразумение, което дава възможност за преминаване и изразходване на средства от здравните каси в Европейския съюз в други държави от общността. Не както беше досега – само при спешен случай, но и за хора и групи, които да ползват различни лечебни и рехабилитационни процедури, балнеолечение и долекуване", обясни независимият кандидат за кмет. Според нея това ще ни помогне за удължаване на летния сезон от март до октомври, ноември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай