Кирково избра свой девиз

Кирково избра свой девиз | StandartNews.com

Кърджали. „Традиции и труд – достойно бъдеще" е девизът на Кирково, които местният парламент прие на тържествена сесия по случай 100 години от създаването на общината. Празникът събра много гости. Областният управител на Кърджали Бисер Николов призова жителите на граничната община да дават идеи и предложения за проекти, които да създават заетост и да подобряват качеството на живот на хората.

„Нека всички заедно да направим общината по-привлекателно и по-добро място за живеене", каза кметът Сали Рамадан и представи проектите, които се изпълняват в Кирково. Той съобщи, че само през тази година проектите по инвестиционната програма са на стойност над 2,7 млн. лв.

Проявите по случай юбилея минават под мотото "100 години-100 инициативи". Предстои откриването на изложба "Бит и културата през годините" и конкурс "Животът в община Кирково през фотообектива". Кметът Сали Рамадан ще се срещне с всички столетници в Кирковско, свидетели на създаването на общината. По повод кръглата годишнина за природолюбителите ще бъде организиран поход до защитената местност "Гюмюрджински снежник", а в двора на всяко училище и детска градина ще бъдат засадени дръвчета. Програмата включва още конкурси за есе и стихотворение "Обичам те, мой роден край" и за детска рисунка "Общината през моите очи".

Община Кирково е създадена на 26 март 1914 год. като Селско общинско управление – Кирково, Гюмюрджинска околия. Многобройните административно-териториални реформи я водят на околийско подчинение към Смолян, Крумовград, Момчилград. След 9.09.1944 год. е преобразувана в Селски общински народен съвет Кирково. През 1956 г. общината е присъединена към Кърджалийска област, а след 1979 г. съществува като Селищна система Кирково. От 1987 г. Общината обединява трите селищни системи Кирково, Подкова и Бенковски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай