Хиляди аплодират Христо Мутафчиев в Тутракан

Това стана при старта на кампанията "10 причини да остана в моя Тутракан", организирана от в. „Стандарт“ и Общината

Хиляди аплодират Христо Мутафчиев в Тутракан | StandartNews.com

Над 1000 рокаджии от цялата страна аплодираха в Тутракан големия Христо Мутафчиев, но не като актьор, а като рок звезда. Мутафчиев изпълни в дует с Александър Филчев – Санеца хита на Бони Тайлър Have You Ever Seen the Rain. Това стана при старта на кампанията "10 причини да остана в моя Тутракан", организирана в събота вечер от в. „Стандарт“ и Общината.

Събитието бе част от програмата на култовия фестивал „Огненият Дунав“ и се проведе малко преди кулминацията – концерта на звездата Дож Лин Търнър от „Дийп Пърпъл“ и „Рейнбоу“.

„Аз нямам 10 причини да остана в Тутракан, но имам три, заради които всяка година идвам в града. Това са прекрасните хора, много добрите приятели и рок събитията“, каза Мутафчиев и допълни: „Разбира се и прекрасната кайсиева ракия!“ Председателят на съюза на артистите в България връчи специалната награда в категория „Култура“ на директора на историческия музей в Тутракан Петър Бойчев.

Музеят на Тутракан пази находки от петото хилядолетие пр. н.е. Разполага и с уникални експозиции от възрожденски икони. „Петър Бойчев е образец за пазител на културното и духовна наследство“, заяви главният редактор на „Стандарт“ Славка Бозукова и припомни как преди пет години крепостта Трансмариска стана чудо номер едно на България.

Г-жа Бозукова връчи и специалната награда в категория „Дарител“ на проф. Иван Гаврилов, който е изключителен хирург-онколог и прави по над 400 операции годишно. Професорът спасява не само хора, но и потъналите в забрава паметници и храмове. Гаврилов е осигурил 6000 лв. стипендия за талантливи ученици от Тутракан, подпомага музея и библиотеката.

Още една награда на голям дарител в Тутракан бе връчена по време на церемонията. Кметът на града д-р Димитър Стефанов даде отличието в категория „Икономика“ на бизнесмена Стив Хараламбиев, който е роден в Тутракан, но от години живее в САЩ. Той е дарил над 80 000 лева за завършване на параклиса „Св. Георги Победоносец“, изграден в мемориалния комплекс „Военно гробище – 1916 г.“

Две талантливи деца от Тутракан бяха наградени за успехите си от национални състезания. Това са Денислав Маринов и Лидия Тотева. Наградата им връчи кметът на Елена Деян Мъзлев. „Винаги се радвам, когато награждавам млади талантливи деца, защото те са бъдещето на нацията“, каза развълнувано градоначалникът.

Минута след това овации на площада предизвика целият футболен отбор на училище „Христо Ботев“, който се качи на сцената в спортните си екипи. Учениците от пети, шести и седми клас имат зад гърба си множество награди, а вече и от национален турнир. Наградата им бе връчена от още един любим актьор Влади Въргала.

Магията на Тутракан прави така, че хората дори вече да не живеят в града остават за цял живот свързани с него. Пример за това е Кристиян Петров – дългогодишен шеф на полицията в Тутракан и Силистра, а сега прокурор в Разград. Той получи наградата в категория „Сигурност“, връчена му от заместник областния управител на Велико Търново инж. Детелина Борисова. „Работете все така всеотдайно за града си и се гордейте с хората, които са пример за своите съграждани и пример за цяла България“, каза Борисова.

По време на церемонията бе представена изложбата от 10 огромни фотопана, запечатали преобразяването на Тутракан. „Самият Тутракан е едно от чудесата на България. Друг град като него няма“, каза кметът д-р Стефанов, представяйки изложбата. „Роден съм тук, тук завърших, създадох семейство, в този град ще умра“, обяви кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай