Казанлъшко село на бунт срещу бежанци

Казанлъшко село на бунт срещу бежанци | StandartNews.com

Стара Загора. Жителите на казанлъшкото с. Розово скочиха срещу неочакваното настаняване на група сирийски бежанци в селото.

Трите семейства, общо 17 души, от които шест непълнолетни деца, са били подслонени от няколко дни в триетажната къща на казанлъчанин под наем. Според местните хора бизнесменът, известен като Митьо Шашмата, заради криминалното си минало, вземал по 400 лева месечно от всяко семейство. Полицейска проверка е показала, че сирийските граждани имат официален статут на бежанци и няма проблем да се регистрират, в което си искат селище на България. Хората от средногроското селце, което е абсолютно еднородно, обаче се притеснявали от пришълците.

"Бежанците не са опасни. Те са семейства, имат шест дечица. Но нашите хора не са свикнали, ние сме чисто село – при нас няма роми, няма турци. Това ги притеснява, не ги познават", казва кметицата на Розово Теодора Георгиева. Тя не крие, че въпреки толерантността си към бежанците, подкрепя искането на своите съсеялни неканените гости да напуснат селото.

В петък сирийските бежанци трябваше да се регистрират на адрес в Розово в служба ГРАО в община Казанлък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай