Къща на ирландец падна в Цар Симеоново

Къща на ирландец падна в Цар Симеоново | StandartNews.com

Масивна къща в село Цар Симеоново, собственост на семейство от Ирландия, е паднала в неделя, съобщи кметът Емил Димитров. Тя се напълнила с подпочвени води, около нея също се насъбрала вода от земята и от дъжда. През зимата не живее никой в къщата, ирландците идват само през лятото, обясни кметът. По тази причина жертви няма.

Селото, което се намира на брега на Дунава, страда дълги години от подпочвени води, а при ремонта на пътя Видин – Лом са премахнати 3 от водостоците. Оставеният един не е достатъчен да поеме събиращата се вода и сега тя се задържа по къщите. Това активизира свлачища, които ги разрушават.

Ситуацията в селото се усложнява и от преминаващите тежки камиони. Заради затварянето на път Е-79 тировете се насочват по пътя за София през Симеоново и от вибрациите къщите също падат. Дневно през селото преминават по 1600 тира, каза кметът. Досега са съборени 4 къщи.

Разполагаме с проект за отводяване, но общината във Видин отказва да го реализира. Мотивът на общинарите е липсата на средства. Борим се за него, но вече 5 години не успяваме, каза Димитров. В момента на територията на селото са се образували 3 блата. Спасители от областната служба за пожарна безопаност и защита на населението отводяват къща по къща, но много скоро всяка отново се пълни с вода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай