Кърджали без вода заради две аварии по магистралния водопровод

Кърджали без вода заради две аварии по магистралния водопровод | StandartNews.com

Кърджали. Тази сутрин бе спряна водата от яз. „Боровица" за отстраняване на две аварии по магистралния водопровод, съобщават от ВиК Кърджали.

Без вода ще бъдат областният град и близо 30 села от общините Кърджали и Момчилград. От Водното дружество уверяват, че до 22 часа тази вечер работниците ще трябва да отстранят неотложните ремонтните дейности. Към момента качеството на водата от яз. „Боровица" е добро. Резултатите от анализите на паралелните проби, получени в лабораториите на РЗИ- Кърджали и РЗИ-Хасково, не дават отклонения от нормите, съгласно изискванията на наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Но на този етап РЗИ – Кърджали не може да подпише съвместен протокол с „ВиК" ООД за годността на водата за пиене и готвене. След отстраняване на авариите по магистралния водопровод, инспекторите отново ще вземат проби за изследване от определените 7 пункта в Кърджали и от изхода на пречиствателната станция. Ако резултатите от две последователни проби са отрицателни, протоколът ще бъде подписан и гражданите ще бъдат уведомени незабавно, че водата е годна за пиене.

Проблемът с питейната вода в Кърджали започна на 23 юли, когато от чешмите потече кафява течност. Екипи на ВиК и на пожарната с участието на водолази проведоха акция за разчистването на яз. "Боровица" от стотиците куб. м свлякла се дървесна маса, заради проливните дъждове. Вече месец най-търсената стока в търговската мрежа в Кърджали е минерална вода. От РЗИ Кърджали съобщават, че към края на тази седмица ще кажат окончателно дали водата е годна за пиене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай