Караджова и Добрев разписаха 48 млн. лв. за Свиленград

Караджова и Добрев разписаха 48 млн. лв. за Свиленград | StandartNews.com

Хасково. Министърът на околната среда и водите Нона Караджова и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев разписаха в Свиленград договор за безвъзмездната финансова помощ по проект за 48 млн. лв. Финансирането е най-солидното, получавано досега в Хасковски регион. Парите ще са за изграждане, реконструкция и модернизация на канализационна мрежа в пограничното градче.

Основната част от сумата от  46, 5  млн. лева, са безвъзмездно по Оперативна програма „Околна среда". Останалите средства са съфинансиране от общинския бюджет.

Проектът включва проектиране и изграждане на  пречиствателна станция за отпадни води с довеждаща инфраструктура, която ще се намира в района на жп моста, където общината вече закупи имоти. 

Част от парите са отредени за завършване на канализацията в кв. „Гебран". Има определено финансиране и за  реконструкцията на водопроводната и канализационна мрежа в кв. „Изгрев". Проектът предвижда също и изграждане на канална помпена станция, оборудвана с машини и съоръжения, които ще решат съществуващите в момента проблеми с наводняването на улиците „Граничар" и „Крайречна".

Най-голяма придобивка от проекта ще получат жителите на квартал „Кап. Петко войвода". Там ще се изгради канализация и ще се поднови водопроводната мрежа. В квартала, в който живеят над 1800 души, никога не е имало канализация, а по дворовете се копаят септични ями.

След подписването на договора общината ще обяви тръжни процедури за избор на изпълнители по дейностите. Очаква се  строителството да стартира през пролетта на следващата година. Според сроковете по програмата всички дейности трябва да приключат  до месец юли 2015 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай