Кампания за профилактика на затлъстяването започна в Кърджали

Кампания за профилактика на затлъстяването започна в Кърджали | StandartNews.com

Кърджали. От началото на тази седмица в Кърджали стартира кампания за профилактика на затлъстяването по програма СИНДИ - зона Кърджали.

"Целта е да се повиши информираността на населението за индивидуалния риск от затлъстяване и се популяризират принципите на здравословното хранене като важен фактор в борбата с наднорменото тегло", съобщиха от РЗИ Кърджали. В началото на седмицата с ученици от здравен клуб "Щастливеца" при Професионална гимназия "Алеко Константинов" бе проведен ден на здравословното хранене. Направено бе и измерване с професионална теглилка "OMRON" на показателите ръст, тегло, съдържание на вода, мускулна и мастна маса и определяне ИТМ (индекс телесна маса) на учителите от Гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров".

Кампанията ще продължи до 29 ноември, като в нея ще бъде изследван индексът на телесната маса, мускулна и мастна маса на 40 преподаватели. Кърджалийци ще могат да изследват тези свои показатели и да получат консултации от лекар. До края на ноември в два ресторанта за бързо хранене в града ще бъде предлагано комплексно здравословно меню.

Ще се проведе и анкетно проучване за хранителните навици в учителските колективи, консултиране и даване на препоръки от лекар специалист по хранене и диететика на лицата с индекс на телесната маса над 30. Резултатите от кампанията за профилактика на затлъстяването ще бъдат оповестени в края на самата кампания, уточняват от Регионалната здравна инспекция в Кърджали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай