Камбани бият половин час за "Свeти Кирик"

Камбани бият половин час за "Свeти Кирик" | StandartNews.com

В продължение на половин час от 10 до 10.30 часа в неделя камбаните на всички православни храмове под тепетата биеха празнично. Поводът е окончателното спечелването на съдебното дело за собствеността на манастира „Св. Св Кирик и Юлита" от Пловдивската епархия.

„Манастирът е на бога, успяхме да си го върнем, защото се държахме като истинска църква - митрополит, свещеници, паство и до нас застана светейшият патриах Неофит", обяви пред хората, които се събраха за тържествения молебен по случай съдебното решение в храм "Успение Богородично".

Преди броени дни Върховният съд постанови окончателно връщането на обителта в лоното на БПЦ за вечни времена. Няколко години преди това Пловдивският митрополит Николай води битка за това със Съюза на архитектите в България, които ползваха манастира за творческа база.

В специалното си слово-обръщение към миряните дядо Николай припомни притчата за прокажените, които се излекували, но само един се върнал и благодарил. Затова владиката заведе хората до гроба на митрополит Варлаам в двора на пловдивския катедрален храм и му каза да почива в мир, защото неговият дълг е изпълнен. Дядо Варлаам е бил принуден през 1981 година да даде манастира на архитектите за творческа база. След молебена владиката връчи орден "Св. Ерм" - Първа степен на адвокат Елена Гълъбова, която води делото успешно в три съдилища и го спечели. Тя е първата жена, удостоена с отличието на Пловдивската митрополия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай