Камъни, сърпове и бебета срещу булдозерите в "Максуда" (ОБЗОР)

Камъни, сърпове и бебета срещу булдозерите в "Максуда" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Бутнаха 46 къщи за ден, започнаха с дома на инвалида бай Гошо

20 г. никой не посмя да изрине гетото заради гласовете на ромите, коментират варненци

"Ще хвърлим децата на багера, имаме по много!", заканиха се ромки от гетото във варненския кв. "Максуда", където вчера започна драматичното бутане на незаконните постройки, известни още като Картонените къщи. Заповедите за принудително събаряне са отпреди 1 г. и никой не е обжалвал, припомниха официално от общината.

"Ще ни изхвърлят като кучета, какво като сме цигани!", редеше 53-годишната Стефка Костадинова, която е баба на 10 внучета. Голямата й фамилия живее от 20 г. в дерето, успоредно на ул. "Георги Пеячевич". От 4-5 г. копторите в гетото са без ток, отрязан от Енергото, след като по-голяма част от обитателите не си плащали сметките. Рано сутринта жандармерия и полиция блокираха квартала, имаше линейка, доброволци от БЧК и шестима медиатори, които да държат изкъсо ромите, преди да дойдат багерите. Първата къща, която падна с трясък, прах и боклуци, беше на Георги Еленков, който от десетина години е болен, с тежък диабет и в инвалидна количка. Семейството му без съпротива изнесе покъщнината, натовари я в микробус, а бай Георги даде да се разбере, че отиват на квартира. Само че

как ще плаща наема с пенсия от 215 лв.

засега и той не знае. "Стига с тази цигания, няма ред, хигиена и дисциплина тук", призна обаче човекът.
В скалъпени постройки за автосервиз наблизо полицаите откриха поне дузина откраднати и събрани контейнери за боклук от квартала. По обяд, като напече слънцето, взе да се носи и невъобразима воня наоколо. "Максуда" е в близост до централния бул. "Девня", както и до МОЛ-овете в града, откъдето се стекоха чужди туристи и не вярваха на очите, че тук години наред са живеели хора с децата си. Екшънът набра сила, след като хлапе припадна и баща му озверя. Той и съседите му от по-вътрешния край на махалата започнаха да налитат с брадви и сърпове, да мятат камъни, но жандармеристи и полицаи набързо овладяха и спряха напрежението. Някои наистина се опитаха да изправят децата си срещу униформените, но до сблъсък не се стигна. Най-трогателен беше Райчо Манолов, който не спираше да плаче за къщата си и пръв заплаши, че ще се запали. Неговият син Манол беше сред четирите жертви на нелепия инцидент през април в курорта "Слънчев ден", където хотел "Вероника" се срути и ги премаза на място.

Младият мъж оставил 3 деца сираци

за които трябва дядо им сега сам да се грижи. "Майка им хвана пътя и проституира по магистралите, какво ще ги правя без подслон?!", питаше се Райчо. Оцелелият на косъм при ада на хотел "Вероника" - Рашко, който при трагедията изгуби племенник и двама зетьове, пък викаше: "По-добре да бях останал с тях в руините, как да живея сега?!".
"От 20 г. се заканваха, че ще съборят незаконните къщи в "Максуда", защо не го направиха, защо институциите не си вършат работата, аз също съм ром, но като не си плащам тока, го спират. Събориха "Гъбената махала", сега пак строят къщи на поляната, защо моите данъци ще отиват 100 пъти за събаряне", възмущаваше се Николай Николов, председател на Център по стратегия за проблемите на малцинствата. "Това, което се случва, е незаконно", обяви на място Ридван Сали, който се представя като председател на организация "Обновление". Според него има допуснати много нарушения и са подадени вече 18 жалби до Районна прокуратура във Варна. До вчера до обяд нямаше нито една, установи проверка на "Стандарт". Според Сали хората, чиито къщи се събарят, изобщо не са били информирани за акцията, което бе категорично опровергано от районния кмет на "Младост" Христо Христов, на чиято територия е "Максуда".

"Пострадалото момче при събарянето е на 5 г., уболо се е на пирон при пренасяне на покъщнина, закарано е в спешно ортопедично отделение", каза д-р Антония Касабова, зам.-шеф на Спешния център във Варна. Екипите са оказали първа помощ на място на две жени, изпаднали в нервна криза.

В първия ден сринаха със земята 46 къщи. Останалите са на ската и трябва специализирана техника, но ромите обещаха сами да ги съборят. Напрежението беше туширано, само десетки плъхове, големи колкото котки, се разбягаха от шума на машините.

Сред тази мръсотия и динозавър може да изскочи

вметнаха отвратени от видяното свидетели. Ромите натовариха всичко в микробуси и отпрашиха - вероятно към родните си места.

През последните години ромското гето се разшири до неузнаваемост - стана като село почти в центъра на морската столица. Постройките бяха вдигнати от шперплат и опаковани с найлон. Ако беше придошла ударна вълна като в "Аспарухово", тук, в дерето, нямаше да имат преброяване жертвите, предупредиха още тогава специалисти от "Гражданска защита". Затова социалните мрежи се напълниха вчера с одобрителни отзиви за усилията на община Варна и на кмета Иван Портних да разчисти незаконните и опасни постройки. Това, което никой от управляващите от 20 г. насам не поиска и не посмя да направи. Защото им трябваха гласовете на хората от гетото.

38 дка от терена в "Максуда" са собственост на наследниците от фамилията Багдатови, които живеят в София и Ботевград. Някога на това място те са имали китни овощни градини, но отдавна парцелите не са със статут на земеделска земя. Наследниците са получили въвод на владение, но само на хартия. Благодарение на убежденията от страна на районния кмет Христо Христов, че работата ще бъде свършена и теренът разчистен, те досега не са осъдили държавата в Страсбург за пропуснати ползи.

Предлагат на децата
подслон в приюти

Издадени са 58 заповеди за премахване на незаконни строежи, на ул. "Георги Пеячевич" и ул. "Д-р Иван Селимински", съобщиха вчера от община Варна. Подписът на кмета Иван Портних е от 7 май 2014 г. Уведомени са всички заинтересовани лица, нито едно от тях не е обжалвало в законно установения срок и са влезли в сила, уточниха от общината. След това е установено, че на горепосочените адреси по настоящ адрес живеят общо 520 души, а по постоянен - 490 души. Уведомени са родителите на децата за това, че предстои принудително събаряне и има възможност за настаняване в приюта към Социален учебно-професионален център "Анастасия д-р Железкова"-Варна, дом "Гаврош" и звено "Майка и бебе" в "Аспарухово". До момента желание за настаняване не е заявено, се посочва още в съобщението на общината.

Изборите нямат
значение

Христо Христов,
кмет на район "Младост"

- Г-н Христов, не ви ли е жал за децата, къде ще преспят довечера?

- Жал ми е, разбира се, но техните родители имаха цяла година възможност да помислят за това и да решат въпроса. Въпреки това община Варна е осигурила поне 40 места за настаняване на първо време в социални домове в града.

- Защо сега се бута "Максуда" - срещу изборите, не е ли взривоопасно?

- Нямат значение изборите, искам гласове на нормални избиратели, а не на закононарушители, каквито са тук всички обитатели на гетото. Никой никога от управляващите не е работил по този въпрос.

- Защо?

- Питайте тези преди нас. Ние започнахме с решаването на този проблем. Има страшно много незаконни къщи. Работим по около 150 преписки, събираме документацията, водим разговори, много е трудно, защото някои от собствениците им са в чужбина.

- Кой ще плаща за принудителното събаряне?

- Общината. Фирмата трябва да изчисти терена, общината ще плаща, но след това трябва да си търси парите от тези закононарушители, които са вдигнали постройките. Не са малко пари, като имате предвид какви мащабни ремонти се правят във Варна, но кметът Иван Портних успя да ги осигури.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай