Калин Каменов: Ще продължа да се боря за развитието на Враца

Градът ще е такъв, какъвто го направим ние

Калин Каменов: Ще продължа да се боря за развитието на Враца | StandartNews.com
  • Градът ще е такъв, какъвто го направим ние
  • Най-големият ни успех е, че сме единни, казва кметът Калин Каменов
  • За по-малко от 5 години са асфалтирани над 500 000 кв. м пътища
  • Враца има екологичен градски транспорт, инвестициите в този сектор ще продължат
  • Предстои и изграждането на голям ритейл парк в града

 

- Г-н Каменов, намираме се в края на втория Ви мандат като кмет на Враца. Какъв е Вашият поглед върху изминалите 4 години?

- Вторият ми мандат бе изпълнен с много предизвикателства. В продължение на две години бяхме ограничени във всяка сфера на обществения живот заради Ковид-пандемията. Непосредствено след това липсваше стабилно управление и комуникация с изпълнителната власт, като успоредно с това последиците от пандемията и войната в Украйна създадоха предпоставки за сериозна инфлация, непрестанно покачващи се цени на стоки и услуги. Всичко това изправи мен и моя екип пред сериозни трудности. Въпреки това успяхме да направим така, че местната администрация да е финансово стабилна, публичните услуги да бъдат предоставяни в пълен обем и да реализираме голяма част от приоритетите в Управленската програма на мандат 2019-2023 година. 

За мен е изключително важно, че продължихме инвестициите в пътната инфраструктура, в промяната на облика на градската среда, в обновяването на междублокови пространства, привличането на чуждестранни инвеститори и провеждането на културни събития, в основата на които е както съхраняването на българските обичаи и традиции, така и привличането на туристи. 

В рамките на втория ми мандат постигнахме нещо много по-значимо от това дали има асфалтирани улици, нови детски площадки и инвеститори. Най-големият успех през втория мандат е това, че във Враца, противно на всички очаквания, сме единни. Независимо от предизвикателствата и въпреки ежедневните спорове, гражданите са обединени в името на една обща цел - родният ни град. Врачани участват активно както в стотиците събития, така и в поетапната промяна на облика на нашия град. 

- В програмата за управление на мандат 2019-2023 година сред основните акценти продължава да е пътната инфраструктура. Какво постигнахте през изминалите години в тази област? 

- За последните години бяха инвестирани десетки милиони за обновяването на пътната инфраструктура в община Враца. С моя екип стартирахме от входно-изходните артерии на града, главните булеварди, ключовите пътни участъци, които са част от трасето на масовия градски транспорт, както и промишлените зони. Само за по-малко от 5 години в града и населените места са асфалтирани над 500 000 квадратни метра пътища. Инвестициите са изцяло със собствени бюджетни средства.

През настоящата година поставихме акцент на междублоковите пространства - възстановяване на компрометирани участъци и изграждане на паркинги. Строително-ремонтните дейности продължават и ще обхванат всички жилищни квартали на Враца. 

- Анонсирахте, че все повече инвеститори се интересуват от възможността да правят бизнес във Враца. Бихте ли казали повече?

- През последните години положихме големи усилия да създадем адекватни условия, чрез които местният бизнес да реализира своите проекти и същевременно градът да е предпочитана дестинация за чуждестранните предприемачи. Вече смело можем да заявим, че Враца е на картата на автомобилната индустрия, а инвестициите в тази сфера ще продължат. В града работят производствените мощности на два големи завода в сферата на автомобилната индустрия - МД Електроник и Теклас. Успоредно с това сме в непрестанни преговори с потенциални инвеститори, които ще открият производство в града в сферата на хранително-вкусовата промишленост. В заключителна фаза сме и в стартирането на строителството на голям ритейл парк в града.

- Предвижда ли се надграждане на постигнатото в сферата на градската среда, парковете и детските площадки във Враца? 

- След реконструкцията на централната пешеходна зона във Враца с моя екип съсредоточихме усилията си в обновяване на съществуващите паркове и детски площадки, както и в изграждането на нови. Благодарение на строгата финансова дисциплина и преизпълнение на бюджета в отделни области, успяхме да осигурим средства, с които да стартира процедура по изграждането на многофункционален парк в ж.к. "Сениче" и първата покрита детска площадка в друг жилищен квартал на Враца - "Младост". Отново със собствени средства се ремонтират компрометирани съоръжения на над 20 детски площадки в града и селата на Враца, а в Плана за интегрирано развитие на общината е разработен проект за изграждането на голям парк в близост до спортен комплекс "Христо Ботев". Към момента мащабният проект не стартира, поради липсата на европейско финансиране. 

Основната цел на тези инвестиции е не само да променим облика на градската среда, но и да осигурим на жителите и гостите на града една функционална и "интелигентна" среда, в която да живеят, работят, да създават семейства и да прекарват свободното си време.

- В рамките на втория мандат постигнахте нещо, което в началото звучеше като красиво пожелание - Враца да има екологичен градски транспорт. 

- Модерен и екологичен градски транспорт бе не само ключов приоритет, но и основна мисия на мен и моя екип. Преди 7 години съществуващият автопарк на дружеството бе изключително амортизиран, а голяма част от превозните средства бяха произведени преди повече от 25 години. Визията за развитие на публичния транспорт бе изготвена съвместно с гражданите по време на обществени обсъждания. Резултатът няколко години по-късно е показателен - 13 чисто нови електробуси, 9 новопроизведени тролейбуси, както и допълнителни 14 екологични автобуси, които обслужват междуселищните линии. Смело можем да заявим, че Враца е град с екологичен градски транспорт, а инвестициите в този сектор ще продължат, тъй като разработихме съвместен проект с Община Монтана за закупуването на допълнителни електрически превозни средства, които да обезпечат маршрутните линии в населените места.  

- Неколкократно сте заявявали, че Враца ще е зелен град. Как ще го постигнете? 

- През настоящата година завършихме дейностите по изграждането на подземните контейнери не само за битови, но и за разделно събрани отпадъци. Това е една от стъпките както за подобряване качеството на сметосъбиране, така и за ограничаване възможностите за замърсяване. 

Следващата стъпка в сферата на екологията е работата на новоизградената Инсталация за зелени и биоразградими отпадъци, която има капацитет от 12 000 тона годишно. 

Поставени са "кафяви" контейнери и тече активна разяснителна кампания не само в рамките на града, но и в населените места. Основната цел е жителите на Враца да осъзнаят необходимостта от това зелените и хранителните отпадъци да бъдат изхвърляни правилно, тъй като така те се превръщат в ресурс, който отново ще се върне в домакинствата.

Успоредно с това стартирахме инициативата "Зелена Враца", чиято основна цел е всички жители на града да участват активно в неговото почистване, залесяване и облагородяване на междублокови пространства. До момента имаме реализирани две инициативи в рамките на кампанията, като предстои нейното надграждане. Същевременно от звено "Инспекторат" извършват постоянни проверки в града за замърсяването на обществени пространства. Всеки нарушител не само се глобява, но и си почиства отпадъците. 

- Прави впечатление, че програмата около всеки празник е много разнообразна. Научиха ли се врачани да излизат и да празнуват на площада?

- Преди близо 7 години се опитахме да възродим една забравена традиция - големите празници да се празнуват от всички на централния площад. В началото срещахме неодобрение от страна на някои наши съграждани, но с всяко следващо събитие броят на посетителите значително се увеличаваше. Сега никой от нас не си задава въпроса дали дадено събитие или празник да бъде отбелязан, а просто го правим.

- След всичко постигнато, смятате ли да се кандидатирате за пореден мандат като кмет на Враца? 

- През последните години заедно постигнахме много и смятам, че в името на общия ни дом - трябва да продължим започнатото. Нека всеки от нас не забравя, че градът ще е такъв, какъвто го направим ние!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай