Изпускат контролирано язовир „Студена”

Изпускат контролирано  язовир „Студена” | StandartNews.com

Контролирано изпускане на язовир „Студена" е започнало в края на миналата седмица. Нивото на водоема се поддържа по-ниско планово от ноември, миналата година, но сега се изпускат в река Струма още 1 000л/сек вода допълнително. Водата се излива през основния изпускател. Още 1266л/сек. отиват в реката, след като преминат през прилежащата водно-електрическа централа. Целта е преди пролетното снеготопене водата в язовира да е около 15 милиона куб. м.

Към момента обемът на основния питеен водоизточник на Перник е близо 18 милиона куб.м при капацитет малко над 25 милиона куб.м., но разходът все още е по-висок от притока. Постъпващите водни количества са около 700л/сек., а изразходваните са около 2250 л/сек. Очаква се при пролетното снеготопене половината от падналия на Витоша сняг да се стече в язовира и към обема му да се влеят още около 8 млн. куб.м вода.

По заповед на областния управител на Перник Ирена Соколова е осигурено 24- часово дежурство за наблюдение на всичките 29 язовира в областта и постоянно се докладва за състоянието им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай