Изоставени деца от Ново село станаха новодомци

Изоставени деца от Ново село станаха новодомци | StandartNews.com

Видин. Изоставени деца станаха новодомци в Ново село, съобщиха от местната община. 6 от тях досега са живели в социалния дом за деца, който се закрива, а други 6 идват от други социални заведения. Те са на възраст от 4 до 18 години. За тях ще се грижат 10 души – възпитатели, социални работници, педагози.

Нека в този дом децата да се чувстват по-добре и по-защитени, а за тях да се грижат с любов и търпение, каза при откриването на дома областният управител на Видин Кръстьо Спасов.

Новото жилище на децата се намира в общински блок, изграден преди години в самия център на селото. За ремонта и оборудването на помещенията общината е отделила 60 000 лв. от своя бюджет, съобщи кметът Георги Стоенелов. Издръжката му се поема от държавата. За всяко дете тя ще отделя по 7900 лв. на година.

Това е третият център за настаняване от семеен тип в Ново село. В другите два вече живеят 47 деца, изведени от големия социален дом.

В Ново село от 3 години работи и център за настаняване на възрастни хора с деменция. За нуждите на старите самотни и болни хора са приспособени помещения в бившата общинска поликлиника.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай