Изложба в музей за Втората световна война

Изложба в музей за Втората световна война | StandartNews.com

Регионален исторически музей – Благоевград и Областен съвет на Съюза на ветераните от войните ще представят фотоизложба „Никой не е забравен и нищо не е забравено". Тя е посветена на 70-годишнината от участието на българската армия в заключителната фаза на Втората световна война през 1944 – 1945г.

Експозицията ще бъде открита в 10:00 часа в петък, 6 март, във фоайето на РИМ - Благоевград от Снежана Захариева, уредник в отдел „Нова и най-нова история" на музея. Изложбата съдържа 15 постера, които показват бойния път на Българската армия, включила се във военните действия в заключителния период на Втората световна война в Европа и дала своя принос за разгрома на немско - фашистките въоръжени сили.

Постерите изобразяват делата на българската войска, която води военни действия в земите на три държави - Югославия, Унгария и Австрия, в продължение на осем месеца. В онези героични дни свои принос има и Пиринският край. В състава на Първа българска армия са мобилизирани над 2300 млади хора от Благоевградска област. Изложбата може да се разгледа до края на месец април.

Веднага след нейното откриване в конферентната зала на РИМ – Благоевград ще се проведе историческа викторина "Трофеите на Клио". В нея ще участват възпитаници училища и гимназии в града, подполковник Иван Иванов от военно формирование 26 400, историци, преподаватели и студенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай