Изкупната кампания за тютюна тръгна на 4,80 за килограм

Изкупната кампания за тютюна тръгна на 4,80 за килограм | StandartNews.com

Хасково. Изкупната кампания на ориенталския тютюн тръгна в цялата страна след близо двумесечно забавяне, съобщи зам.-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите /НАТ-2010/ Асен Кючуков. В сряда на пазара вече са излезли и петте фирми-изкупвачи у нас.

Въпреки старта, стопаните обаче са недоволни, той като на много места изкупната цена е от 4.80 лв. за килограм. На толкова изкупуват в Гоцеделчевско и Хасковско от „Сокотаб". Най-високата цена засега от 5-5,20 лв. за килограм дава „ Булгартабак-Пловдив".

Едрите производители от Хасковски регион засега продължават да са категорични, че за 4,80 лв. няма да дадат продукцията си, макар че са притеснени за стоката си, която вече втори месец стои кашонирана и може да престои още най-много два месеца, след което ще е тотално загубена като качество.

На ниската цена продават единствено дребните стопани, които са с производство 1 т-1,5 т.

Според информация от източници от фирмите, след протеста на тютюнджиите край Харманли в началото на седмицата, фирмите са разпоредели на експертите си да изкупуват единствено стоката на малките производители.

От НАТ пък продължават да настояват, че държавата трябва да се намеси категорично в ситуацията като буфер между фирми и производители. Един от начините за това е земеделския министър да разпореди на Инситута по тютюна, който разполага с около 70 експерта, да прати хора на местата, където най-интензивно се изкупува тюйтюна със задача да следят за лоялното отношение на фирмите при окачествяването на стоката, смята Асен Кючуков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай