Изграждат парк „Кедикчал” край Татул с вековни дъбове

Изграждат парк „Кедикчал” край Татул с вековни дъбове | StandartNews.com

Кърджали. Природен парк „Кедикчал" в Момчилградско ще бъде най–новата атракция за туристите в региона. Представлява комплекс от вековни дъбове, от видовете благун и космат дъб, на възраст над 600 години. В района има много билки и редки растения, гнездят различни видове защитени птици. „Кедикчал" е разположен на стратегическо място по пътя към тракийските светилища край с. Татул и Харман кая край Биволяне. В района се намират природният феномен „Вкаменената гора", Еленовото стопанство и резерват „Боровец".

В парка, който е в самия център на село Равен, на около 7 км от града, ежегодно се провежда голям събор, част от традиционните есенни маета на алианите в община Момчилград. Предвижда се в обновения парк да бъде изградено декоративно езеро с лековита вода. Ще се оформят подиум на старейшините и алейна мрежа, ще има беседки и места за пикник.

Местният парламент в Момчилград единодушно подкрепи проекта на стойност 370 000 лева. Целта е общинската администрация да кандидатства за финансиране пред Министерството на инвестиционното проектиране.

С благоустрояването на парк "Кедикчал" ръководството на общината иска да възроди многогодишната традиция за провеждане на фолкорен събор с участието на всички етноси, населяващи Източните Родопи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай