Изгоря Тютюневият склад в Пловдив (ОБЗОР)

Изгоря Тютюневият склад в Пловдив (ОБЗОР) | StandartNews.com

Пожар обхвана Тютюневите складове в Пловдив. На място бяха са изпратени близо 10 пожарни автомобила, които с часове се бориха да овладеят огнената стихия. Сградите, които се намират на ул. "Екзарх Йосиф" 13 и са част от ансамблов паметник на културата, са необитаеми от години. "Щетите от пожара се очаква да са значителни", коментира говорителят на местната пожарна Цветан Дешев. Заради огнените кълба районът бързо силно се задими, а във въздуха се понесоха сажди.

Живеещите в близост до складовете на ул. "Иван Вазов" бяха евакуирани. Огънят обхвана покривната конструкция на две от сградите. Обстановката е силно усложнена, тъй като пламъците са от двете страни на постройките, обясниха от пожарната. Треви, храсти и малки дървета, покълнали на върха на сградата, са изсъхнали под лъчите на жаркото слънце и затова лесно са се възпламенили. Според мнозина обаче огънят е предизвикан умишлено.

Има голяма опасност вследствие на огнената стихия складът да рухне. Собственикът на един от складовете Пиетро Луиджи Гиа вчера стоеше отстрани и наблюдаваше пожара. Той е бившият почетен консул на Италия в града на тепетата. Докато наблюдаваше отстрани пламъците, през цялото време разговаряше по телефона си. "Пиетро Гиа редовно си плаща тротоарното право за загражденията, които опасват склада, тъй като мазилката от сградата пада и е опасна за преминаващите", каза кметът на район Централен Георги Стаменов. "Ужасно е, има опасност да се прехвърли и върху трети склад", каза Стаменов. Той е разпоредил да се провери чия е собствеността на първия склад, който пламна, но вече е загасен. "Тези сгради от години не се стопанисват и това е едно очаквано развитие - или ги бутат или ги палят", коментира Стаменов.

През пролетта част от емблематичните за града Тютюневи складове бе съборена. Преди месец от Окръжната прокуратура в Пловдив повдигнаха обвинение на главния архитект на града Румен Русев за събарянето на тютюнев склад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай