Изборите отлагат селски събори и балове

Изборите отлагат селски събори и балове | StandartNews.com

Монтана. В девет села на община Монтана по традиция на 24 май се провеждат събори. Най-големият селски празник на този ден става в Долна Вереница, Горна Вереница, Винище, Трифоново, Долна Рикса. Заради изборите обаче веселието трябва да бъде отложено, съобщи кметът Златко Живков. Той е издал заповед за това, а новата дата ще бъде избрана по желание на местните.

"Всяка година ни идват гости от цялата страна, кой където и да живее се връща на село за събора ни", обясниха кметове на селата. "Ние ще съобщим за отлагането, но много от хората ще си приготвят трапезата. Никой не може да им забрани да си колят агнето и да си наточат от домашното вино. Ще бъдат готови за гости", обясниха управниците.

На 24 май трябва да се състоят баловете на абитуриентите от езиковата и от финансово-стопанската гимназия в Монтана. По традиция зрелостниците заедно с родителите си се събират в дворовете на училищата и оттам потеглят към ресторантите. Баловете могат да се състоят, само ако абитуриентите се съгласят те да минат без алкохол.

Бал на 24 май правят и учениците от СОУ „Иван Вазов" във Вършец. В града е традиция до обяд да изпращат абитуриентите от училището, а вечерта те да се събират в ресторант „Тинтява" за бал. Бал е насрочен и в Берковица. Още нито едно училище не е съобщило дали ще проведат тържествата си с ограниченията, които се налагат заради изборите, или ще ги отложат за друга дата.

На 24 май за бал в Монтана идват и ученици от села на областта, където няма големи и модерни ресторанти. От заявките си за салони и маси още не са се отказали и ученици от Боровци и Владимирово.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай