Десислава Димитрова: Италия ни помага да превърнем Брацигово в център за реставрация

Изненадахме посланик Джузепина Дзара с каменен бюст на Данте, казва арх. Десислава Димитрова

Десислава Димитрова: Италия ни помага да превърнем Брацигово в център за реставрация | StandartNews.com
  • Форумът "Каменният поток на времето" стана общност от съмишленици, още две издания до края на годината
  • Изненадахме посланик Джузепина Дзара с каменен бюст на Данте, казва арх. Десислава Димитрова в специално интервю за в. "СТАНДАРТ"

 

За трета поредна година Камара на архитектите в България Регионална колегия София Област, Община Брацигово и Камарата на строителите организират мащабния архитектурен форум "Брацигово - Каменният поток на времето". Това мащабно събитие е част от 7-дневна програма в града, посветена на недвижимото културно наследство, традициите, архитектурата и изкуствата.

Патронажът тази година е на Министерство на културата. Какво се случи на форума? "Стандарт" потърси за интервю неговият вдъхновител и основен двигател арх. Десислава Димитрова от Камара на архитектите в България Регионална колегия София Област.

 

- Арх. Димитрова, с всяка изминала година форум "Брацигово - каменният поток на времето" става все по-мащабно събитие, разкажете ни малко повече за акцентите в тазгодишното издание, което се проведе под патронажа на Министерство на културата в България.

- За първи път тази година включихме темата за археологията, като изначална и значима за културното ни наследство. Откриването направихме в Регионалния исторически музей в Пазарджик, където специално само за един ден бе експонирано уникалното тракийско съкровище от с. Равногор, Община Брацигово. 

Събитието бе приветствано лично от зам.- министъра на културата арх. Чавдар Георгиев, от областния управител на Пазарджик по това време Трендафил Величков, кмета на Брацигово г-жа Надежда Казакова, директора на РИМ Пазарджик г-н Борис Хаджийски, председателя на Камара на архитектите в България арх. Владимир Милков, на КАБ РК София Област арх. Борислав Владимиров, председателя на КСБ инж. Илиян Терзиев, директора на Конфиндустрия България г-жа Мила Ненова, директора на НИНКН арх. Петър Петров и председателя на САБ арх. Петър Диков.

На следващия ден, 27 юни, в читалище "Васил Петлешков" в Брацигово бяха открити три изложби. Едната бе създадена специално за форума от арх. Белин Моллов, представяща в пана с негови акварелни картини 30 емблематични сгради на недвижимото ни културно наследство, посветени на образование и култура. Другите две изложби бяха италиански - посветени на съвременното изкуство и гостуваща изложба на ЕURAC, представяща добрите примери за енергийна ефективност на недвижимо културно наследство в Европа.

- Във форума участваха и деца...

- Да. Сред вдъхновяващата атмосфера на едно от най-красивите читалища в България и впечатляващите изложби се изнесоха над 20 лекции на български и италиански архитекти, инженери и реставратори. Всички лекции и събития са видеозаснети и ще бъдат качени и достъпни на сайта на Форума www.forum-bratsigovo.bg и сайта на КАБ www.kab.bg. Отбелязани бяха и две специални годишнини - 100 години от рождението на арх. Пейо Бербенлиев и 130 години от рождението на арх. Христо Пеев. Разкази за тяхното творчество и дело представиха ученици от специалност "Архитектурна реставрация, професия Техник-реставратор" на ПГ АСГ "Арх. Камен Петков", Пловдив, които получиха преиздадената книгата "Брациговските майстори строители".

- Посланичката на Италия Джузепина Дзара изрази своята подкрепа към събитието. Вие с какво я изненадахте?

- На третия ден от форума посланичката на Италия в България, Нейно превъзходителство Джузепина Дзара, направи официална визита и приветствие към организаторите на събитието. Тя изрази готовност за сътрудничество по други предстоящи инициативи, свързани с културно-историческото наследство. В чест на италианското партньорство към събитието тази година тя бе посрещната с каменен бюст на Данте Алигиери, изработен в Каменоделското училище в Кунино.

- Четири  практически работилници бяха част от програмата на събитието. Какви бяха те?

- Първата бе демонстрация по каменоделство на ученици и преподаватели от Кунино и акад. Цвятко Сиромашки.

Втората работилница беше еднодневна и бе посветена на "Глинени, варови мазилки и конопобетон". Като много важно символично значение за нея бе, че тя се проведе на 1 юли именно в сградата на бившия строителен техникум в града, която не се използва вече толкова години. Тя бе водена от арх. Георги Георгиев и Димитър Михайлов.

Третото практическо занимание бе художествен акварелен пленер в Музея на Брациговската архитектурно строителна школа - Попови къщи. Под ръководството на арх. Белин Моллов, заедно рисуваха акварелни картини на музея архитекти, инженери, урбанисти и граждани. Изкуството трябва да сближава хората от различни професии.

Четвъртата важна практическа задача бе посветена на децата. Специално организирана детска архитектурна работилница, в която участниците реализираха макети на своята мечтана "Учебна стая на бъдещето".

- Както всяка година най-важният акцент в програмата на форума бе официалната кръгла маса, която тази година засягаше темата "Ревитализация и енергийна ефективност на сградите със статут на недвижимо културно наследство". Какви проблеми обсъждахте?

- На нея освен специализираните теми, проблеми и перспективи при обновяването на сгради паметници на културата, бе официализирано и италианското партньорство в проекта за създаване на Международен център за архитектурно строителна реставрация чрез КОНФИНДУСТРИЯ БЪЛГАРИЯ.

Форумът завърши с театрално изкуство на гостуваща италианска трупа от Венеция. Тя бе по покана на Италианския културен институт и със съдействието на Конфиндустрия България.

- Каква е причината в програмата да има толкова различни събития - едновременно професионални и културни?

- Основната мисия на този форум е създаване на Международен център за архитектурно строителна реставрация в сградата на бившия строителен техникум в града, който да подготвя екипи от архитекти, инженери, реставратори и изпълнители в конкретни специализирани дейности. Но най-важното за културно-историческото ни наследство е, че то трябва да обединява всички, започвайки от децата, гражданите и стигнем до обединяването на професионалисти. Изкуствата и  архитектурата не бива да се делят, а да са се възприемат като едно и да се допълват.

- По един всяка година ли възнамерявате да правите?

- Всъщност, от организаторите и партньорите на този форум се превърнахме в една общност от съмишленици и дейностите, които планираме не успяваме да съберем само в едно издание на форума. За тази година предвиждаме и още доста сателитни събития под името на "Брацигово - каменният поток на времето" през септември и октомври. А изложбата на арх. Белин Моллов, създадена за форума вече има покана за гостуване в още няколко града на страната ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай