Италиански археолози ще реставрират уникална крепост към Котел

Италиански археолози ще реставрират уникална крепост към Котел | StandartNews.com

Археолози и научни работници от университетите в Рим, Милано, Калабрия, Катаня ще реставрират крепостта "Кипиловско кале", която се намира на пет километра от балканското село Кипилово в община Котел. "Идеята е с помощта на нови технологии тази най-добре запазена, но и най-неразработена крепост от византийско време да бъде реставрирана", заяви пред Стандарт Антоанина Благоева президент на фондация "Наследството на нашите предци".

От петък до неделя фондацията провежда първа работна среща по проект за иновации в археологическите проучвания на крепостта "Кипиловско кале". Специално за срещата в Сливен дойде евродепутатката Искра Михайлова, която е единственият българин шеф на комисия в Европейския парламент, депутатът Янко Янков, професор Иван Илчев ректор на Софийския университет и повече от 30 археолози, учени и бизнесмени от Италия, както и техни български колеги.

Идеята е на база опита и експертизата, която притежават гостите ни от Италия и българските им колеги да реставрираме и представим по един иновативен начин крепостта. С помощта на съвременни технологии да бъдат открити и реставрирани всички неща, които са под земята, заяви Антоанина Благоева. Тя съобщи, че фондацията ѝ е реализирала успешен проект за първия публично-частен историкоетнографски музей, който се намира именно в село Кипилово.

"На Кипиловско кале съм бил преди години. Зная, че е относително по-добре запазените крепости у нас. Хубаво е да се направи нещо с надеждата да не се опростачва. За съжаление имаме доста археологически обекти из България, които бяха опростачени поради това което Остат Бендер наричаше безкористна любов към парите", заяви проф. Иван Илчев.

Крепостта Кипиловско кале е трудно достъпна. До нея се стига само пеш. През зимата обаче тя е недостъпна, твърдят местните. В лятно време там отсядат дъновисти. Самото място се счита за заредено със силна енергия. Някога тази крепост е отбранявала прохода "Железни врата".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай