Иманяри атакуват древен град край храма на Ванга

Древното селище се намира в подножието на изгасналия вулкан Кожух

Иманяри атакуват древен град край храма на Ванга | StandartNews.com

Благоевград. Не само туристи, но и иманяри атакуват античния град Хераклея Синтика край храма на пророчицата Ванга. За проблема алармира кметът на петричкото село Рупите Георги Атанасов. Древното селище се намира само на 1 километър от църквата на великата ясновидка, в подножието на изгасналия вулкан Кожух. Само полицейско присъствие може да откаже тези, които съсипват уникалната историческа находка. Те на практика унищожават държавно имущество.

„Няма спасение от набезите на иманярите, затова трябва да се вземат необходимите мерки”, твърди селският управник. За по-сигурно, жители на селището си отварят очите на четири и дебнат за непознати хора в района. Наглеждат периодично античния град. Видят ли в него иманяри, веднага се обаждат в полицията. Само кметът е подал няколко сигнала в полицейското управление в южния град.

Търсачите на исторически ценности ползват металотърсачи. Те могат да съсипят разкопките и да компрометират работата на наши и чужди археолози, които вече няколко години работят на терена. Специалистите са открили в последните няколко години стотици ценни експонати, които ще бъдат изложени в Градския исторически музей в южния град. Намерени са останки от градска инфраструктура – улица, улици на стъпала. Археолозите попаднали и на гробове от раннохристиянски погребения. Тази година мястото бе изследвано от международен екип, в който имаше американски експерти. Надеждите са, че те ще успеят да открият останки от театър, от форум, от обществени сгради. Само дано преди тях не „свършат работа” десетките иманяри, които дълбаят връх Кожух за антики, молят се жителите на село Рупите. И настояват община Петрич да назначи денонощна охрана на историческия обект. Дотогава обаче те ще охраняват Хераклея Синтика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай