Има проблем с укрепването в рудник "Ораново"

Има проблем с укрепването в рудник "Ораново" | StandartNews.com

„Нашите проверки, които са на всеки 3 месеца, показват някои повтарящи се проблеми, свързани с крепежните елементи и с електрическата безопасност. За последно наши служители са инспектирали рудника на 20 и 21 април. Но галерията, в която стана инцидентът, е отскоро, тя не е проверявана. Не се поддържат в добро състояние крепежите, които са от дървен материал и метални рамки", каза шефът на дирекция „Инспекция по труда" в Кюстендил Валентин Златински.

По първоначална информация двамата миньори са правили крепеж в галерията, поставяли последната рамка. Точно тогава е паднало голямо парче скала от забоя. „Това означава, че сигурно не е предварително почистен и обрушен таванът. Предстои да проверим имало ли е план за работа, направен ли е инструктаж, спазен ли е паспортът за дейност в галерията. По наша информация около 200 души работят в рудника, но има динамика в техния брой", каза още инж. Златински.

Районната прокуратура в Благоевград образува досъдебно производство по случая. Производството е по член 134 от Наказателния кодекс - за причиняване на телесна повреда поради незнание или поради немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура Весела Стоилова.

На място е извършен оглед от разследващи полицаи, който е приключил по обяд в сряда. Предстоят и разпити на свидетели, за да се открият причините за инцидента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай