"И днес има нужда от Левски"

"И днес има нужда от Левски" | StandartNews.com

Така смята Йордан Иванов от 11 "б" от финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" в Добрич

19 февруари за поредна година събра млади и стари пред паметника на Апостола в Добрич. От сутринта минувачи слагаха цвете с поклон, а родолюбец бе опънал трибагреника на оградата на храм "Св. Георги", който е в съседство с надпис: "Роди се и поведе ни в борба, обесен бе, но нивга не умря". Сред първите пристигнали организирано бяха възпитаниците на финансово-стопанската гимназия, която носи името на Дякона. Учениците бяха почетен караул по време на провелото се общоградско поклонение. И докато на такива събития е обичайно да се видят политици и общественици, приятно впечатление направи, че присъстват малчугани от не една и две детски градини, въпреки намръщеното време. Децата слагаха цвете пред паметника, като пред репортер на "Стандарт" Ивон и Дария на по 6 години от ЦДГ 9 в града показаха, че знаят кой е Левски. "Днес слагаме цветя на паметника на Левски, защото той е бил обесен" - каза Ивон.

На въпроса ми защо е бил обесен, Дария отвърна: "Защото турците не са искали да ни прави свободни". След разговора ми с най-малките попитах каките и батковците от ФСГ "В. Левски" какво е си ученик в училище, което носи името на Апостола. "Чувствам се горд, че гимназията, в която уча носи името на такъв велик българин" - сподели Йордан Иванов от 11 "б" клас. Младежът смята, че и днес сред хората живее съвременен Левски, но като гледа какво е "все още го е страх да се покаже". "И днес има нужда от хора като Левски и трябва да са повече, защото днес самият българин си е поробител" - каза още единадесетокласникът. Младежът е категоричен, че ще остане в родината си - "България има нужда от кадри. Като завърша гимназия, ще продължа да уча и искам да остана тук да живея и работя. В чужбина ще отида само ако не мога да си намеря работа в България" - добавя Й. Иванов.

С панихида и едноминутен поклон Добрич почете Апостола. Венци и цветя на паметника му поднесоха управници, политически сили, почетни граждани и общественици. Татяна Иванова, седмокласничка и възпитаничка на "Литературна къща - Добрич" прочете стихотворението си "Левски", донесло й първа награда на конкурса "Високо бесило" - Казанлък, и първа награда от конкурс, посветен на Левски в Поморие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай