И 6-годишни крадат метал в село Микрево

И 6-годишни крадат метал в село Микрево | StandartNews.com

Благоевград. Металните съдове и уреди по дворовете и къщите в село Микрево привличат все по-малки крадци, които ги „приватизират".

Полицейски служители на РУП-Сандански предотвратиха кражба от цех за дървообработване в селището. След получен около 15:00 часа сигнал в понеделник полицаи са пристигнали на място. Установили са, че в сградата е проникнато чрез изваждане на стъклопакета на прозорец и разбиване на вътрешна врата на офиса. Вътре са спипани двама невръстни апаши - момчета на 9 и 6 години, от Микрево, които тъкмо били приготвили за отмъкване два ъглошлайфа. Работата по случая продължава, с тях е говорил инспектор от Детска педагогическа стая.

Наскоро бяха заловени малолетни крадци, които само за ден задигнали куп метални вещи от различни места в селището - бензинова горелка, кабели с различно сечение, 3 медни тави от мазе на частен дом, 25 кофражни платна, 1 медно котле, кабели, бързовар и менгеме.

Преди няколко месеца общинският кмет на Струмяни Емил Илиев проведе спешна среща с полицаи и граничари.

Проблемът е, че жителите на селищата не могат да се справят с набезите на апашите, които са ежедневни и все по-дръзки. В последните месеци зачестиха кражбите, извършени от роми. Те все по-често ползват и услугите на хлапета от голямата ромска махала в село Микрево. Апаши ги наемат да свършат работата, тъй като малчуганите не носят наказателна отговорност.

"Става въпрос най-вече за кражби от необитаеми къщи на територията на цялата община. Задига се всичко, от кето могат да се изкарат някакви пари – бакър, желязо, хартия, предмети, обзавеждане. Гастрольорите дават по 50 стотинки или по 1 лев на децата. Хлапетата влизат в празните домове и извършват кражбите", уточни кметът Емил Илиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай