Хванаха 2 групи бежанци край Враца (ВИДЕО)

Хванаха 2 групи бежанци край Враца (ВИДЕО) | StandartNews.com

Две групи от сирийски бежанци бяха заловени тази нощ край Враца. Те са пътували с микробуси- единият пътнически, а другият – товарен. При проверката станало ясно, че само част от тях разполагат с документи.

Микробусите, в които е имало по 50 души, са спрени около полунощ на международен път Е-79 на изхода от Враца към Монтана. Акцията е съвместно между ДАНС и МВР- Враца.

„На наша територия бяха задържани 2 буса с бежанци, като точната бройка, самоличност и народност установяваме в момента", каза пред Нова тв Димитър Газибарски, директор на ОД на МВР – Враца. И уточни, че в товарния бус са пътували само мъже, докато в другия- жени. Сред тях имало и 2-годишно момченце, което било босо.

„За малкото дете наши колеги се погрижиха. Те са няколко деца боси и от техните семейства полицаите носят дрехи и облекло и обувчици за децата да ги обуем", добави Димитър Газибарски.

„Първите ни действия са да им осигурим питейна вода, храна и да минат съответно през медицинско обслужване, за да видим какво е здравословното им състояние", обясни Газибарски.

Лекарският екип не е успял да разговаря с бежанците, защото те не знаели английски.

Това е първата група бежанци, спряна на територията на област Враца от началото на бежанската криза в Европа.

„Тепърва ще се обсъждат възможностите да бъдат придвижвани до центровете, изградените на територията на страната", обясни още Мирослав Комитски, изп. длъжността областен управител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай