Хасковският театър с премиерно куклено заглавие за България

Хасковският театър с премиерно куклено заглавие за България | StandartNews.com

Хасково. На 9-ти октомври в театър „Иван Димов" е приказната премиера на "Охлювът Джуро". Заглавието освен за Хасково е премиерно и за България.

Един спектакъл със заразно настроение и с много поучение. Ако сте натоварен, самотен и тъжен възрастен, то безспорно това е вашата пиеса за малко тонус. Невероятната сценография, дело на Наталия Гочева и приказната музика на доц. Веселин Койчев са само част от вълшебството на спектакъла. Текстът е на сръбската авторка Миланка Милосавлевич. Пиесата е поставяна на сръбска сцена, а режисьор на българския спектакъл е Янко Митев.

В ролите влизат актьорите Хари Терзиева от Пазарджишкия театър, Анди Райчев -от ДТ Пловдив и Силвия Предова от хасковската трупа. "Охлювът Джуро" за Хари а Анди е прощъпулник на хасковска сцена.

Пиесата е и първа работа в Хасково и за Наталия Гочева. Този спектакъл е като живота- в него следва максимата, че всеки си има половинка на този свят, но не винаги две половинки правят едно цяло. Затова всеки трябва да потърси половинката си на точното място, казва Силвия Предова.

Анди Райчев, който по принцип е драматичен актьор, който в момента участва и във „Възвишение"на Добчев, добавя, че към текста и цялостната визия на кукления спектакъл в Хасково всички, работили по пиесата са подходили много внимателно, защото "децата са по-интелигентни от възрастните", а Хари Терзиева допълва: „реагират спонтанно, затова трябва да си много на ниво. Никое дете няма да ти ръкопляска от куртоазия."

Наталия Гочева споделя, че е черпила вдъхновение за идеите си от текста и режисьорското виждане за постановката на Янко Митев. А всяка нейна кукла и сътворена така, че да има свой живот, но и да прилича на човека, който стои зад нея. Костюмите също са решени така, че актьорите в тях още по-пълно да възприемат образа си. А за да отидете да гледате спектакъла дори едно изречение за неговото послание може да ви е стимулиращо. То е на режисьорът Янко Митев: "Животът не е математика, а енигматика".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай