Хърцои танцуват с носии на 200 г.

В Кацелово мома от друго село не се взимала и не се давала

Хърцои танцуват с носии на 200 г. | StandartNews.com

Готвят "яйниа от куркой", за десерт сервират "бял мъж"

Русе. Автентични обичаи, народни носии от преди 200 години и рецепта за най-вкусната "яйниа от куркой" ревностно пазят край Русе. И тази година село Кацелово посрещна самодейци само от "сой" на петото издание на националния събор на хърцоите. Единственият по рода си форум традиционно се провежда по времето около Голяма Богородица, която е патрон на местната църква. В събота юбилейното му издание започна с водосвет за здраве и благополучие на цялата хърцойска общност.

В селото, разположено в живописната долина на р. Черни Лом, на 45 км югоизточно от Русе и на 40 км от Бяла, съхраняват традициите на соченото за най-старото население в региона. Историци определят хърцоите като етнографска група българи, обитаващи ареала между Стара планина и река Дунав - от река Искър до Силистра. Те имат свои неповторими история, говор, ритуали и кулинария. Досега са известни над 30 хърцойски села и общности. В съботанад 40 състава, индивидуални изпълнители, дуети и квартети от няколко области представиха съхраненото от тях песенно и танцово изкуство.

Тази година съборът нямаше състезателен характер, но това не попречи на сцената на местното читалище "песен от сърце да извира, стъпка от душа да се ражда". Уникални най-вече са запазените обичаи в общността. Местният ансамбъл изпълни ритуала "Успение Богородично". Посветен е на храмовия празник на селото, обясни дългогодишната председателка на читалището Емилия Тодорова.

Единствено при хърцоите се е изпълнявал ритуалът "Подковаване на сватовете" (на снимката), твърдят изследователи на народните обичаи. Жените пазят ревностно бъдещата невеста и две от тях се преобличат като мъже, които символично коват по ходилата сватовете с подкова и чукче. В селото разказват, че до началото на миналия век мома на друго селище не се давала и не се вземала. Мъжът можел да се ожени само за хърцойка, по думите на по-възрастните хора.

Автентичен е и обичаят "Крадене на новородено". Той се свързва с вярването, че злото и болестите могат да бъдат заблудени, че детето е откраднато, след което то се завръща вкъщи на чисто и здраво.

Хърцоите успяват да съхранят също диалекта си. И до днес по-възрастните хора в русенското село се наричат "ърцои". Баницата може да чуете, че е "плакета", "кукумец" е супа от зелева чорба с булгур, а яхнията с много зеленчуци и пуяк за по-възрастните хора е "яйниа от куркой". Не липсват обаче кулинарни изненади като десерта "бял мъж". Кулинарки разкриват, че се прави само с овче мляко и се подслажда с мед. Старата рецепта на таратора включва само вода, краставици, оцет и сол. В събота обаче в селото направиха курбан с печена риба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай