Губернатор с открит урок за общинари

Губернатор с открит урок за общинари | StandartNews.com

Варна. Областният управител на Варна Иван Великов събра председатели на Общинския съвет в региона с показно за провеждане на сесиите, за да не се стига до връщане на взетите решения. Губернаторът върна в началото на годината цял пакет от 80 решения, гласувани от местния парламент на Варна и се стигна до повторение на заседанието му. А това доведе до два протеста под прозорците на Иван Великов и обвинения срещу него, че решението му е заради смяна на турските имена на 215 местности край морето.

На последното заседание не стигнаха гласове за преименуването. Ако Общинският съвет на Варна отново гласува преименуването на местности с турско-арабски имена, няма да оспорвам решението, беше категоричен губернаторът. Той за пореден път отрече да има политически мотиви за връщането на сесията на варненските общинари. Според шефа на местния парламент Иван Луков такива съществуват. "Не виждам нарушения в процедурата и смятам, че сесията беше върната по политически причини. Трябва да се отговори на въпроса кой ще понесе политическа отговорност за върнатите решения, каза Луков, който е от мнозинството на ГЕРБ в местния парламент.

Според него Варна за първи път от 20 години намалява данъци и такса смет, а влизането в сила на промяната се е забавило, като данъкоплатците вече се разплащат с местната хазна.

Областният управител има срок до 3 февруари, за да реши дали пак ще оспори прегласуваните решения на варненските общинари. За миналата година областната администрация е върнала 133 решения на общинските съвети в региона от общо приети 3203. 80 от върнатите са на варненските общинари от спорната сесия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай