Губернатор футболист печели 3997 дела

Губернатор футболист печели 3997 дела | StandartNews.com

Стоян Пасев изключва телефоните през уикенда, за да се посвети на трите си дами

Най-високият сред адвокатите и най-запаленият футболист сред губернаторите управлява Варненска област и срещу Сирни Заговезни ще направи точно половин година на този пост. 42-годишният Стоян Пасев беше назначен по времето на служебния кабинет на Георги Близнашки и е един от малкото, които останаха при правителството на ГЕРБ. Освен с ръст от 198 сантиметра, той бие и с други рекорди предшествениците си. Има завършени четири висши образования и две магистратури.

Областният управител на Варна е с магистратура по право в Техническия университет, откъдето преди това е дипломиран инженер по технология на машиностроенето и металорежещи машини. Завършил е и Икономическия университет -икономика и управление на търговията, а след това магистратура по мениджмънт, както и следдипломна квалификация по международни икономически отношения в Стопанска академия "Димитър Ценов" в Свищов. Семестриално е взел всички изпити в Морската Алма матер - ВВМУ "Н.Й.Вапцаров" по специалността корабоводене. Остава само да се дипломира, но казва, че капитан не иска да става, въпреки че това е била мечтата на родителите му за него - като повечето варненци.

Във Варна го познават като адвокат Стоян Пасев, какъвто е от 17 години, преди да седне в стола на губернатор. А още по-известен е с войната, която е водил в съда през това време срещу монополите у нас. От 4000 дела има загубени само три. А, както казва той, буквално с тези казуси тогава са градили съдебната практика. Първото му дело е срещу държавното енергоразпределително дружество през 1998-а, което печели. Оттогава е работил широкоспектърно - по наказателни, търговски и граждански дела, и клиентите му са почти колкото една армия. Сега в приемните на областния управител продължават да идват хора от кантората с проблеми и тревоги, за всякакви имотни разправии и казуси с държавата.
"Вече съм от другата страна на бариерата, както се казва. Но добре е, че познавам и двете страни - за всеки областен управител е плюс, че е юрист", смята Пасев. Той е бил и в дисциплинарния съвет към Адвокатската колегия.

Бил е дори капитан

на футболния тим на адвокатите, който е представял България срещу колегите им от други държави. Участвали в две квалификации и се класирали в Сърбия, но не успели да съберат пари и да се организират, за да ритат на Световното в Унгария миналата година. Вече като областен управител, Пасев пак участвал с отбора на последната квалификация в София в началото на ноември миналата година. Кметът на Белград, който е също адвокат, ритал в отбора на своите сънародници. "Европейското и световното по футбол за адвокати е за под и над 35 години и се организира с европари", обяснява Пасев. Когато става въпрос за футбол, той бърза да каже, че е само и единствено фен на ПФК "Черно море", а към столичните отбори е съвсем безпристрастен.

Освен многото дипломи, губернаторът на Варна има и медали като един от най-добрите ватерполисти на клуба на "Черно море" от юношеските си години - шест републикански и два сребърни.

Тренирал е ръгби и баскетбол

но в осми клас разбрал, че спортното му призвание е водна топка и професионално се й посветил до 23-годишна възраст. Тежка контузия по време на състезание наложила операция на окото. Тогава спира активната спортна дейност за две години, а след това секнали и резултатите. Но доскорошният адвокат продължава да поддържа тяло и дух със седмични тренировки по футбол и плуване. Рита с приятели и колеги в понеделник и петък след 19 часа на спортната площадка в Морската градина, която е осветена. Зиме и лете редовно посещава открития басейн "Приморски".

Събота и неделя са дните за семейството му. "Изключвам телефоните и се посвещавам на съпругата си и двете дъщерички", казва губернаторът. Магдалена и Радина са на 2 и на 4 години. Родителите им се бракували месец, след като таткото става областен. Имало известни колебания, но датата за венчавката на 27 септември и църковният ритуал били вече уговорени. "Важното е, че съм щастливо женен", не се колебае Пасев. Разходките с красивата му съпруга и децата са от моментите за истинско разтоварване. Голямото му хоби, наследено заедно с лодката от баща му, е риболовът. Но признава, че от година го е позарязал. Обича да мята въдица в близките язовири и в морето. Покойният му баща, който е бил строителен предприемач, е излизал всеки ден с лодката за риба - и през зимата, и през лятото. Пасев е майстор кулинар на морските деликатеси вкъщи. Не дава на никой друг да чисти и приготвя рибата - прави по свои рецепти всеки вид от нея. А още по-любопитно, че досега не е разрешавал нито на майка си, нито на жена си да му перат и гладят дрехите - добър пример за мъжете, които чакат всичко наготово, дори без да имат неговата служебна заетост.
Областният управител не обича камерите. Не е суетен като повечето политици и управници у нас. Спрягаха го за човек на ГЕРБ, на АБВ, но той

държи да се знае, че е безпартиен

какъвто е бил винаги досега. Името му се свързва с кандидаткметската битка за район "Одесос" през 2007-а, в който живее, и само от съкварталците си събрал над 1800 гласа.

Сега Пасев има много идеи за промяна на Варна, работи в тандем с кмета Иван Портних - и двамата са зодия Скорпион. Юристът се е амбицирал да припознае областната управа като бенефициент по новите европрограми и вече успява. Продължава да привлича и инвеститори от клас А.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай