"Грийнпийс” правят кампания за спасяване на Арктика

"Грийнпийс” правят кампания за спасяване на Арктика   | StandartNews.com

Варна. „Грийнпийс" представя до моста на влюбените в Морската градина на Варна една от глобалните си кампании, които води по света „Спаси Арктика".

Арктика - домът на белите мечки е атакувана от нефтодобивната индустрия. От Аляска до Норвегия и от Норвегия до Русия - от всички страни тези компании се преместват на север. И сега, за пръв път са решени да минат отвъд проучванията и да започнат същинския добив в Арктика, което е едно от най-сложните места за тази дейност на планетата.

Сондажните територии са покрити с дебел лед през повече от две трети от годината, а температурите от минус 50˚C са обичайни. Един нефтен разлив в Арктика обаче ще има катастрофални последици, предупреждават екозащитниците от „Грийнпийс".

Единственият начин да се запази този уникален район, е да се забранят напълно всякакви сондажи и добив на нефт от водещите компании в надпреварата Shell и Газпром. От „Грийнпийс" припомниха годишнината, от която Русия заби знаме на дъното на Северния ледовит океан, заявявайки, че ресурсите на тези територии са нейни.

Арктика е уникално и уязвимо място. Освен, че е дом за много животински видове, които не могат да бъдат намерени никъде другаде, районът играе ключова роля в регулирането на климата на Земята. "В момента Северният полюс принадлежи на всички нас", коментират от „Грийнпийс", като настояват Арктика да бъде обявена за глобална защитена зона.

Вече повече от 3 милиона души по света са се присъединили към това искане. Кампанията във Варна ще продължи три дни – от 9 до 11 август включително.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай