Грамота и 100 лв. за спасителя на човека - факла от Сандански

Грамота и 100 лв. за спасителя на човека - факла от Сандански | StandartNews.com

Благоевград. Община Сандански награди за проявен героизъм и спасен човешки живот служителя по сигурност в кметството Марин Карабелски.

На 4 ноември малко след 17,00 часа в гробищния парк на града по непредпазливост се запали от горящо кандило 48-годишният Николай Попстоилов, който е с психични проблеми. Карабелски съвсем случайно бил в двора на църквата „Св. св. Козма и Дамян", за да си налее вода. Видял тичащия по алеята горящ човек и се хвърлил към него. Започнал с голи ръце да го гаси, да разкъса горящите му дрехи и да извика екип на Спешна помощ. Служителят по сигурността получил леки изгаряния на ръката, но успял да спаси Николай, който в момента се възстановява в столичната клиника „Пирогов".

По повод героизмът и смелата му постъпка кметът на община Сандански Андон Тотев издаде Заповед за награждаване на Карабелски. Той получи в понеделник Грамота за проявен граждански дълг и парично възнаграждение в размер на 100 лева. Връчи му ги градоначалникът в присъствието на цялото ръководство на общината. Награденият мъж благодари на кмета и сподели, че не се чувства герой, но е удовлетворен, че е успял да помогне на човек в беда. „Картината бе ужасяваща. Но запазих самообладание и се притекох на помощ на пострадалия. Започнах да го гася с ръце и палтото си, изгорих се, но тогава не усетих никаква болка. Лошото бе, че горящият човек бе облечен със синтетични дрехи и те горяха като барут", разказа спасителят на Николай. Според експерти 2-3 минути са щели да се окажат фатални за пострадалия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай