Град Черноморец запазва името си

Град Черноморец запазва името си | StandartNews.com

Бургас. Морският град Черноморец, който се намира на десетина километра от Созопол, запазва сегашното си име. Това стана ясно, след като референдумът в неделя се провали. Допитването се оказа неуспешно, тъй като до урните отидоха само 786 души, или 43,92% от имащите право на глас. Хората трябваше да решат дали градът да върне старото си име Свети Никола.

"Съгласно закона е необходимо да имаме повече избиратели, отколкото са гласували в това селище на последните избори за общински съвети. Само тогава вотът ще е валиден. Необходимата бройка на пуснати бюлетини е 1192", коментира зам.-председателят на общинската избирателна комисия Виржиния Хайк.

Ниската избирателна активност попари надеждите за успешен вот, но най-големите поддръжници на идеята да се върне старото име Свети Никола се надяваха до последно съгражданите им да гласуват и да вдигнат избирателната активност.

Основният мотив за искането за смяна името на града е чисто сантиментален. Старите черноморци никога не са признавали сегашното име на града и смятат, че то е комунистическа измислица. По-младите обаче, които са и по-многобройни, не се вълнуват особено от въпроса и предпочетоха да почиват на плажа, вместо да се занимават с избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай