Готвят скаути в Детски полицейски управления

Готвят скаути в Детски полицейски управления | StandartNews.com

Пет детски полицейски управления ще бъдат създадени в област Перник от 1 октомври, съобщиха от ОДМВР-Перник. Инициативата е в рамките на програмата "Детско полицейско училище", която официално ще бъде открита на 16 май и силно напомня на скаутско училище.

В детските полицейски управления ще бъдат ангажирани 20-25 третокласници. Две от тях ще бъдат на територията на община Перник и по едно в Радомир, Брезник и Трън. Чрез програмата деца от началния и прогимназиалния етап забавлявайки се, ще получават знания и умения за опазване на живота си и справяне в трудни ситуации с различни предизвикателства в къщи, училище, на улицата и в планината. Организаторите смятат, че така ще се утвърди у децата ценностно отношение към законите в страната и ще се създават навици за безопасно поведение и вземане на адекватни решения в определени ситуации. В заниманията децата ще могат да изградят гражданска позиция и развитие на гражданска компетентност, стимулиране на прилежност и инициативност и повишаване доверието към полицията, коментираха инициаторите.

Програмата ще бъде осъществявана от служители на ОДМВР-Перник в структурите на "Охранителна и пътна полиция" и "Криминална полиция", от психолози от МВР, експерти от БЧК, Българския туристически съюз и представители на Българската православна църква.

На работна среща в Перник, с участието на ръководството на ОДМВР, представители на областната администрация, община Перник, РИО, БЧК и духовници бяха разгледани организационни въпроси по инициативата. Определени са и училищата, в който ще се провеждат обученията, а на допълнителна среща ще се коментират детайли по предварителната подготовка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай