Горят над 2 000 дка горска територия в Хасковско

Горят над 2 000 дка горска територия в Хасковско | StandartNews.com

Над 2000 декара горска територия е засегната от пожара в землището на селата Дрипчево и Изворово. Това съобщиха от пресцентъра на Изпълнителна агенция по горите. И изтъкнаха, че пламъците са обхванали предимно широколистна гора.

Повече от 60 горски служители от Югоизточното държавно предприятие и Регионална дирекция по горите – Кърджали са на мястото и се борят с огнената стихия.

Фотоволтаичен парк на площ 600 декара е унищожен от големия пожар. Това обяви кметът на Любимец Анастас Анастасов, цитиран от "Дарик". "Съгласно нормативите в енергийните дружествата, в парка не може да се влиза заради остатъчно електричество. Чака се всичко да догори", уточни той.

Група от добворолци е изпратена в района на фотоволтаичния парк, който се намира на територията на община Любимец.

Възникна нов пожар

Нов пожар е възникнал на километри от вчерашния.  Това съобщи пред „Фокус" главен комисар Николай Николов, директор на ГД ПБЗН. „Притеснителното е, че на няколко километра от стария пожар, има възникнал нов – недалече от село Младиново. Необходимо е да се изпратят допълнително сили средства", заяви той.

„Изпращаме екипи от Габрово, Велико Търново, от Кърджали още 5 автомобила, които да могат да поемат сигурността на гражданите в градовете. Работи активно модулът на военното формирование заедно с хеликоптера на Военновъздушните сили", обясни гл. комисар Николов.

Военнослужещи от Сухопътните войски и хеликоптер Ми-17 се включиха още тази сутрин в гасенето на големия пожар. Припомняме, че той обхвана землищата на селата Дрипчево и Изворово, Община Харманли, и село Оряхово, Община Любимец, област Хасково.

От 05.00 ч тази сутрин в гасенето на огъня се включиха 29 военнослужещи и един цивилен служител от военното формирование 52 740 - Хасково със специализирана техника. Действията им са в землището на село Оряхово, Община Любимец, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

В 10.03 ч от 24-та авиобаза Крумово излетя хеликоптер Ми-17, който ще се включи в погасяването на огъня от въздуха. Използването на летателната техника от авиобазата в Крумово се налага заради труднодостъпния пресечен терен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай