Горни Дъбник на бунт срещу тирове

Горни Дъбник на бунт срещу тирове | StandartNews.com

Плевен. Плевенското село Горни Дъбник отново се стяга за бунт. Този път срещу железницата, която ги откъсва от цивилизацията, въпреки че е насред България. И срещу товарните камиони, които рушат къщите им. Хората обаче няма да преграждат пътя за София, от който идват тировете към двете огромни зърнобази и складовете на Държавния резерв, а ж.п. гарата.

Според тях железницата е виновна и за върволицата от тежки машини. Националната компания "Железопътна инфраструктура" отдавна възнамеряваше да закрие местната гара. След подписка на населението уж преосмисли решението си и реши да промени статута й в спирка. В последния момент обаче изведнъж уговорките отпаднали,а от синдиката алармираха, че гара Горни Дъбник все пак се закрива.

Двете големи зърнобази и резервът, където впрочем наскоро караха тонове ламарина на рула от "Кремиковци", са предвидени за доставки основно по железен път, твърди кметът на селото Тодор Йорданов. Той е решен да застане начело на протеста, защото хората търсят от него сметка за последиците от грохота на камионите.

От железницата по всевъзможни начини саботират собствените си товарни превози и отблъскват клиентите, смята Йорданов. По този начин те отваряли пътя за конкуренцията на автомобилните превозвачи. Той разговарял с Анка Аврамова, която е представител на "София мел", и настоял да се пренасочат и да използват предимно ж.п. вагони. По думите й от БДЖ непрекъснато поставяли условия, част от които били неизпълними. Маневрите трябвало да се заявят предварително и да се плащат, оплакала се дамата.

"Огромните камиони разрушиха къщите по няколко улици, по стените на жилищата зейнаха пукнатини. Асфалтът се продъни, трошим си колите в дупките. Хората не могат повече да търпят и искат обяснение от мен. Затова съм длъжен да им кажа нещата едно към едно. Постоянно правим комисии и оценки. Идваха от Комисията по бедствия и аварии, констатираха щетите по десетки къщи, но това не промени положението", заяви кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай